Glada dagar för husjägarna

139 villor eller radhus, 69 fritidshus, 22 gårdar, 34 bostadsrätter, 86 tomter...

Den som jagar eget boende på Gotland just nu har sannerligen en hel del att välja bland. Ett större utbud har sällan skådats.

Det stora utbudet har dock inte lett till någon husrea. Fastigheterna säljs till utgångspris eller högre, men försäljningen tar lite längre tid än förut.

Den långa listan med hus till salu (vi litar på www.hemnet.se, som anses vara i det närmaste heltäckande) har naturligtvis gett husspekulanterna glada dagar.

Det är inte så länge sedan som presumtiva husköpare gick till mäklarfirmorna och bläddrade i informationen om salubjudna hus, som serverades där. Nu hämtas i stort sett all förhandsinformation på Internet. Tack vare den rikliga informationen om vartenda objekt som bjudes där kan spekulanterna välja bort fastigheter som är för dyra eller som ligger fel eller är ointressanta av någon annan anledning. Det betyder i förlängningen att det bara är de riktigt intresserade som kommer till husvisningarna. Och när de väl kommer dit har de alltså redan lagrat mängder av information om huset och rundvandringen blir mer en bekräftelse och en provning av om huset känns rätt.

Mäklarna använder ofta tidsbeställning för att sära på spekulanterna så att de verkligen skall få tillfälle att titta på huset och inte bara på varandra.

Priset viktigt
Priset är naturligtvis viktigt. Granskar man det aktuella utbudet av gotländska villor finner man att spännvidden är stor för att inte säga mycket stor.

Billigast: Ett 62 kvadratmeter stort hus från 1945 på en liten tomt i Fårösund har utgångspriset 485 000 kronor.

Dyrast: Ett exklusivt nybyggt hus i kalksten på Kronholmen med sju rum och inomhuspool samt utsikt över stranden och havet. Utgångspris: 9,5 miljoner.

Mellan dessa två ytterligheter finns många olika boenden och hustyper. I lördags var det visning av ett ganska "normalt" objekt vid Annexen i Bro. Eric Randlert från Mäklarhuset hade bokat in en handfull spekulanter och enplansvillan från 1980 stod öppen, omgiven av en grön trädgård och en skogbevuxen tomt. På prislappen stod det 1,2 miljoner.

-Ni går runt och tittar som ni vill så kan vi ta eventuella frågor sen, välkomnade mäklaren.

Bland spekulanterna fanns Magnus Svensson och Ann-Sofie Mattsson från Visby. De bor i lägenhet men tycker att det är dags för något större och har de senaste månaderna tittat på flera olika hus.

-Vi vill bo rätt nära stan, för i stan blir det för dyrt, förklarar de. Helst inte mer än två mil skall det vara. Det får gärna vara en enplansvilla och av betydelse är också närheten till en skola.

Internet är ett viktigt hjälpmedel i husjakten för Magnus och Ann-Sofie och de utnyttjar möjligheten att välja ut informationen om enbart nya objekt för att slippa bläddra bland de "gamla".

Bro Annex 909 tyckte de var klart intressant. Det förefaller vara ett bra hus som man kan flytta in i direkt och så småningom sätta sin egen prägel på. Utgångspriset 1,2 miljoner är inte alls avskräckande, men frågan är om det stannar på den nivån.

-Det skall vara en enplansvilla och så skall det finnas bra skola i närheten.

Många fördelar
Den uppfattningen deklarerade Jenny Gardelin och Patrik Muhrer som tillsammans med snart 2-åriga dottern Tilde också infann sig till visningen i Bro. De bor för närvarande i en bostadsrätt i Tingstäde. Det är inte nedläggningen av skolan där som fått Jenny och Patrik att leta efter nytt boende, men när de nu gör det är närhet till skola en viktig faktor i sammanhanget. De tyckte Bro-villan var klart intressant och såg många fördelar med den och tyckte också att det begärda priset var rimligt.

Ett hus med helt andra egenheter och lockelser finns vid Stenstugu i Stenkyrka. Där var det också visning i lördags och förra lördagen.

Här kliver besökarna in i ett annat sekel. Just här ligger bulhuset från 1830 som aldrig haft ett avlopp.

Att det charmar många vittnar budgivningen om. Första visningen var för en vecka sedan och utgångspriset på 800 000 kronor är nu historia. Högsta budet nu ligger på 1,2 miljoner kronor.

-Oj. Då har ju priset gått upp med 50 procent, säger Anders och Carina Lindholm från Väskinde, som är ute för att se sig om efter ett sommarboende.

Det tycker att Stenkyrkahuset har det de söker - det är mysigt, pittoreskt och gammalmodigt. Det finns två gäststugor där man kan placera gäster och det har ett utebadrum med solpanelsuppvärmt vatten som är något alldeles extra och därtill en lite lagom vildvuxen trädgård med gamla rosor. Allt detta är bra men priset har dragit iväg för mycket.

Barnen Albin och Saga ger ett extra plus för hängmattan i trädgården, men det hjälper inte. Det blir nog ingen affär av just här för familjen Lindholm i alla fall.

Dyrast: 3,9 miljoner!
Var budgivningen slutar för detta hus kan naturligtvis ingen säga i dag. Men det finns erfarenhet som säger att hus i attraktiva lägen där mäklaren och säljaren tyckt sig ta i ordentligt med utgångspriset har blivit dubbelt så dyra innan köpekontraktet skrivits.

Högsta utgångspriset på fritidshus finns just nu på två olika håll. 3, 9 miljoner kronor begärs för en stor fastighet med mycket mark och egen kuststräcka vid Lergrav i Rute. Fritidshuset som finns på tomten är byggt 1991 i ett plan och är på 75 kvadratmeter.

3,9 miljoner kronor är också det begärda priset på ett bulhus från 1700-talet vid Gamle Hamn i Ljugarn. Det ligger nära stranden och soluppgången. Billigast är Skogsgläntan i Visby där man om utgångspriset står sig får 25 kvadratmeters boende i ett hus från 1789 för 375 000 kronor.

Finner man som spekulant inget som passar i de vanliga kategorierna av fastigheter kan man leta sig fram till rubriken "övriga".

Har man 5,1 miljoner kronor kan man vara med och bjuda på Prästgården i Alskog.

Har man "bara" 2,5 miljoner kronor kan man möjligen bli ägare av f.d. serviceboendet Forsagården med 22 rum. Har man andra intressen kan man ta över Romabiografen för 525 000 kronor.

  Share on facebook Share on Goggle+

Nyheter

  • Senaste lokalt
  • Mest läst
Annons