Det går att köpa sex på Gotland

Illamåendet ökar. Genom några enkla knapptryck på tangentbordet har jag hittat tjejer som säljer sex - det gick rysligt fort. De flesta finns i storstäderna. Men vi ska inte tro att vi på något sätt är förskonade. Efter ungefär fem minuters sökning på Internet hittade jag annonser om tjejer som säljer sex i Visby.

 

Sexhandeln finns överallt och vi har ingen aning om vem som vänder sig till prostituerade. Det sitter ingen lapp i pannan på sexköparna. Det kan vara grannen, pojkvännen eller arbetskamraten. Det är inte alls osannolikt att det finns kvinnor och tjejer på Gotland som är hitlurade för att sälja sexuella tjänster. Människohandeln är utbredd och Gotland ligger mitt i Östersjön.

 

I annonserna på Internet finns priser, telefonnummer och hänvisningar till hemsidor. Det är svårt att tro att sexhandeln sker så öppet när vi skriver år 2007. Det finns sidor där tjejerna står uppställda som vilka varor som helst. Det är uppenbarligen alldeles för lätt att köpa sex.

 

I Sverige är det förbjudet att köpa sex, inte att sälja. Det är männen som ska sättas dit. Vilket jag tycker är helt rätt synsätt. Det finns lika många anledningar till att prostitution som det finns prostituerade. Men det är nästan alltid tragiska människoöden som ligger bakom. Den lyckliga horan är en myt.

 

Men bilden av den lyckliga horan som gärna tillfredsställer män och som prostituerar sig för att de tycker om att ha sex sprids på sajterna. Allt för att inte ge männen dåligt samvete, snarare försöker sajterna få det att framstå som om männen gör kvinnorna en tjänst genom att köpa dem.

 

Sedan det blev förbjudet att köpa sex har en del av sexhandeln flyttat in från gatorna, men det är minst lika öppet som förr. Och den traditionella bilden av nedknarkade horor som hoppar in i bilar där det sitter gamla snuskgubbar är bara en del av sanningen. Unga killar med flickvänner i Sverige åker till Thailand och köper sex och familjefäder bestämmer tid på hotellrum med tjejer som säljer sex vid sidan av sina vanliga arbeten. Sexköparna finns överallt och på Internet är utbudet av sextjänster enormt.

 

Hur många av tjejerna som ställer upp "frivilligt" är omöjligt att säga, men det andas människohandel över flera annonser. Det är hög tid att sätta press på sexköpare och människohandlare.

 

Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (s) vill avskaffa kopplerilagen och istället döma för människohandel. Kopplerilagen innebär att den som ekonomiskt utnyttjar någon som säljer sexuella tjänster döms. Den som döms för människohandel har tvingat, vilselett eller utnyttjat någons position i syfte att utsätta personen för tvång.

 

Hittills har det varit svårt att använda lagen om människohandel. Det har varit svårt att bevisa att utländska kvinnor lurats eller tvingats hit för att sälja sexuella tjänster. Istället har kopplerilagen använts.

 

När människohandelsbrott begås är kvinnan målsägande och kan därmed få skadestånd. Om kopplerilagen försvinner blir det lättare att döma för människohandel.

 

Det är dags att se den bistra sanningen. Det går att köpa sex nästan var du än befinner dig, till och med på fridfulla lilla Gotland. Prostitution sker mer eller mindre öppet och köparna är män i alla klasser och former. Illamåendet har övergått till ilska och frustration. Hur gör vi för att få bort sexhandeln?

 

  Share on facebook Share on Goggle+
7

Läsarkommentarer:

Det går att köpa sex på Gotland

Kommentering stängd

Nyheter

  • Senaste lokalt
  • Mest läst
Annons