Mannen är åtalad för grov stöld men också för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Det var vid 03.00 under natten mot den första oktober som mannen körde en bil rakt in i klockaffärens vägg och dörr och på så sätt kom in i butiken och kunde stjäla ett antal klockor. Enligt åtalet stal han klockor till ett värde av 175 800 kronor.

Det finns flera olika typer av bevisning som styrker att det är 37-åringen som genomfört stölden, bland annat filmer (som finns länkade till denna artikel) från en övervakningskamera.

Artikelbild

Mannen erkänner stölden men anser inte att den ska betraktas som grov.

Det var den fjärde oktober, två dagar efter att han gripits, som mannen till slut erkände att det var han som genomfört stölderna på Klockia. 

Polisen hade tidigare genomfört förhör med mannen, men då inte fått fram något erkännande. Han valde inte heller att göra det av inledningen av förhöret den fjärde oktober.

Men efter en kort paus kom till slut erkännandet.

– Jag var på platsen vid Klockia. Det var jag som var bakom hjälmen. Jag erkänner tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse och stölden. Jag orkar inte sitta och ljuga, det är bättre att erkänna, säger den åtalde i förhör.

Mannen säger i förhör att han åt stora mängder Bensodiazepiner, som är ett lugnande medel, blandat med vin för att kunna genomföra kuppen.

Efter stölden sprang han i från en säkerhetsvakt och satte sig ner i närheten av domkyrkan för att lugna sig. Till sist beslutade han sig för att elda upp det som eventuellt kunda synas på videon från övervakningskameran nere vid Kruttornet. Det som blev kvar efter elden är också en del av bevisningen.

Efter att han eldat upp sina kläder gick mannen hem till sin lägenhet - klockorna hade han löst i en plastpåse.

Dagen efter stölden, den andra oktober, hade han bokat båtbiljetter för vidare färd till Malmö, där hade han tänkt göra sig av med klockorna. Men när han kom ner till båten, visade sig att han sett fel på tiden, båten hade redan gått. Därmed fick han ta med klockorna upp till lägenheten på morgonen - bara en liten stund efter han kommit tillbaka slog polisen till mot lägenheten och den åtalade mannen har sedan dess suttit i polisens förvar.

 

I ett separat åtal misstänks han också för två fall av ringa narkotikabrott.