I år förväntar sig de gotländska ölbryggarna att producera en miljon liter öl vilket är rekord. Men där tar det stopp. Mer än så klarar inte de gamla lokalerna på S.t Hansgatan i centrala Visby och därför letar man nu efter nya lokaler.

- För vår del är värdet att vara ett Gotlandsföretag väldigt stort och för mig finns det inte på kartan att flytta hela produktionen till en annan plats, säger Johan Spendrup, bryggmästare och VD på Gotlands Bryggerier.

Enligt uppgifter till Helagotland är planerna att det nya bryggeriet ska byggas på hamnområdet nedanför gamla fängelset. Alltså att man river hela den gamla hamnterminalen och bygger helt nytt, med stora panoramafönster mot havet.

Artikelbild

| Gotlands bryggeri, Johan Spendrup

Men Johan Spendrup är hemlighetsfull.
- Vi är i förhandlingar just nu så jag kan inte säga något. Men vi vill bygga så nära färjeterminalen som möjligt. Transporter är dyrt och inte miljövänligt så absolut max 15 minuter därifrån, säger han.
Inom två år ska det nya bryggeriet öppna. Då kommer Gotlands Bryggeri kunna producera fem gånger så mycket öl som nu och man kommer då tillsätta två nya tjänster.

Men att bara bygga ett bryggeri är inte tanken. Det ska bli större än så, ett helhetskoncept med restaurang, ölprovning och bar.

Johan Spendrups vill att bryggeriverksamheten ska förenas mer med den gotländska matnäringen.
- Vi vill ha ett sorts restaurangshowroom där vi tillsammans med andra gotländska matproducenter skapar en upplevelse. Man ska kunna komma hit och dricka vårt öl och äta gotländska korvar och ostar, säger han.