Möjligen är "Häxträdet" i Stånga Gotlands mest fotograferade träd. Det är ett gammalt lärkträd som var helt omgivet av Murgröna. Bittis Jakobsson bor mitt emot trädet.

- Ibland har det stått ett tio-tal bilar här på sommaren, säger Bittis. Man har undrat om det har hänt något men då har det "bara" varit trädet som skulle fotograferas.

Hon berättar hur hennes dotter, Nellie, började kalla trädet för just "häxträdet".

Artikelbild

- Det är nog mest vår familj som har kallat det så, säger Bittis. Man skulle ducka under häxträdet, det var en himla procedur när barnen var mindre.


100-åring
Trädet planterades av Pär Stenegärds farfar, Emil Pettersson, för ungefär 100 år sedan.

- Jag kommer ihåg att min farmor, Anna, ville ta bort trädet för det skräpade ner så hemskt, säger Pär Stenegärd. Men farfar sa bestämt att det skulle stå kvar. Men min farmor var påhittig, hon hade hört att Murgröna tar död på trädet så hon planterade Murgrönan. Den tog sig och trädet är dött sedan många år men Lärkträd ruttnar inte i första taget och Murgrönan har hållit det uppe.

Nu ligger trädet på marken och Pär Stenegärd försöker räkna årsringar. Virket går att använda, tror han, alltihop behöver inte bli ved.

Artikelbild

| <7GT_Bildrubrik>flyttat.</7GT_Bildrubrik> Det gamla "häxträdet" i Stånga, lärkträdet som är omgivet och dödat av Murgrönan är borta. Trafikverket har bestämt att ett 15-tal stora träd i Stånga ska bort och i går sågades lärkträdet ner.Foto: Bittis Jakobsson

- Några plankor kan det nog bli, lärkträd är efterfrågat av bland andra möbelsnickare.

Pär Stenegärd känner sig inte speciellt ledsen över det stora lärkträdets död.

Artikelbild

| Här kommer Bittis och Christer Jakobssons gamla lönn mitt i vägen i Stånga.

- Det är tidens gång, säger han. Farfar planterade våra äppelträd också och de står kvar.

När GT kommer till Stånga är det den stora lönnen i Bittis och Christers trädgård som ska bort. Den står för nära bebyggelsen så Brett Hadland som jobbar vid Nybergs får såga av det medan Kenneth Lindström, som sitter i maskinen som lyfter trädet, håller i.

Artikelbild

| Lönnen lyfts av från sin rot och transporteras bort.

- Vi måste riva bort de största grenarna först, säger Sören Molin, som övervakar det hela och varnar trafikanterna som kommer på vägen.

Sedan tar maskinen tag om det stora trädet och kör iväg med det en bit bort där alla träd läggs på hög tills vidare.

Artikelbild

| Hundra år var det gamla lärkträdet.


Mycket grävande
Totalt har 10-15 stora träd tagits bort i Stånga och socknen har plötsligt fått ett helt nytt utseende.

- Det är Trafikverket som har bestämt att träden ska bort för att man ska kunna bestämma hastigheten, säger Pär Stenegärd. Och det är ett bra beslut. De står alltför nära vägen och är trafikfarliga.

Artikelbild

| <7GT_Bildrubrik>fällt.</7GT_Bildrubrik> Det gamla lärkträdet dödades av Murgrönan som senare såg till att det hölls uppe.

Fastighetsägarna längs stora vägen mellan Stånga och Lye väntar nu på fiberkabeln som ska grävas ner. Och i ungefär samma veva kommer regionen och gräver ner nya vattenledningsrör som är uttjänta.

- Det blir ett himla grävande här i socknen, säger Bittis. Men nu är i alla fall träden inte i vägen för grävmaskinerna.

Artikelbild

| <7GT_Bildrubrik>släktträd.</7GT_Bildrubrik> Pär stenegärds farfar, Emil Pettersson, planterade lärkträdet för hundra år sedan.


Sorgset
Hon har svårt att dölja sorgen över alla de gamla, fina träden. Men hon håller med Pär Stenegärd.

- Det är ju tidens gång, säger hon. Och vi får väl plantera nya träd i våra trädgårdar, kanske inte så nära vägen då.