Sverige 2012 är ett land där två tredjedelar av den vuxna befolkningen använder internet dagligen, och varannan treåring surfar på nätet.

Men alla är inte ute på nätet. I rapporten "Svenskarna och internet 2011" beräknas 1,33 miljoner svenskar vara i digitalt utanförskap. De använder sällan eller aldrig internet hemma.

- Vi tror att motsvarande siffra på Gotland är 1 600 personer, säger bibliotekschefen Kerstin Simberg.


Digital verkstad
Det utanförskapet ska projektet Digidel minska. I gotlandicabibliotekariens gamla rum i Almedalsbiblioteket står numera fyra datorer uppställda. Det är digiverkstaden, där man tisdagar och torsdagar under våren gratis kan lära sig om den digitala världen. Verkstaden startar i dag med en genomgång av Facebook, ett av de sociala nätverk som finns på internet.

Efter Facebook ska Twitter, bloggar, Skype, surfplattor avhandlas och den som vill får även veta mer om samhällsservice, näthandel, gratisprogram, medier på nätet och vad biblioteket har att erbjuda på internet.

- Internet är ett universum i sig, säger Tom Karlsson som är projektledare för Digidel.

- Även om man inte tänker använda allt så kan det vara bra att veta lite om det man tackar nej till, tillägger Kerstin Simberg.


Slite
Även biblioteket i Slite deltar i Digidel. Onsdagar under mars och april hjälper man den som vill att komma igång med internet. Bankärenden, e-post, samhällsservice och e-handel står på dagordningen.

Digidel är ett landsomfattande projekt som drivs med stöd av Internetfonden. På Gotland har Almedalsbiblioteket, Gotlands länsbibliotek och studieförbundet ABF fått 390 000 kronor av Stiftelsen för internetinfrastruktur till verksamheten i år. Man räknar med att fortsätta 2013.

Inom ramen för projektet erbjuder ABF en rad kurser - bland annat "Data för skräckslagna", "Surfa lugnt", "Vad är sociala medier?", "Prova på släktforskning".

- Det är några exempel. Vi skapar kurser utifrån behoven, säger Maria Björkman från ABF.