Yllet lägger ner all verksamhet och börjar med butikerna på fastlandet. Butikerna i Malmö och Stockholm slår igen i vår och totalt berörs elva anställda, när skylten på S:t Hansgatan i Visby plockas ner framåt hösten går en gotländsk epok i graven.

- Vi har bevisat att man kan göra något av gotlandsullen, den man sa att det inte gick att göra något av. Jag började för att jag ville motbevisa det, säger Agneta Werkelin.


Startade med garn
Allt började 1982 när Agneta Werkelin startade en garnbutik som sålde stickmönster med traditionella gotländska mönster och handstickningsgarn av gotländsk ull, garnet hade hon låtit spinna upp i Danmark. Det tog inte lång tid innan företagets mest kända plagg låg på butikshyllorna.

- Rosenkoftan! Mönstret kommer från ett gotländskt strumpeband och det är nog det plagg som de flesta förknippar med oss, säger Agneta Werkelin.

Under 1980-talet kom också den första pälskollektionen och med den kom den första utmärkelsen "utmärkt svensk form", ett pris som delades ut av föreningen Svensk Form. Kollektionen ritades av Brita Wassdahl.


"Hovleverantör"
- Vi har alltid anlitat professionella formgivare. Vi vill att man ska köpa våra kläder för att de är snygga, inte för att de är närproducerade, säger Agneta Werkelin.

Till 1992 års vinter-OS, som hölls i franska Albertville, fick den svenska truppen pälsar från Yllet med sig. I ett gulnat urklipp från tidningen Expressen från samma år visar sig kungafamiljen i Yllets OS-pälsar. Alla utom kungen.

- Jag tror nog aldrig att han tog på sig sin, men vi brukar säga att vi är kunglig hovleverantör ändå, säger Agneta Werkelin.

Maken Kjell Asplund arbetar i företaget sedan flera år och trots att de båda några år kvar till pensionsåldern väljer de att sluta nu för att kunna avveckla verksamheten på ett kontrollerat sätt.


Öppet över sommaren
- Vi börjar bli lite till åren och det är ju en hel del arbete med att lägga ner också. Lika bra att ta det medan man har orken. Vi kör på över sommaren och hösten, men sedan skulle det vara skönt att få komma ut och resa, säger Kjell Asplund.

Yllet Inredning kommer däremot att bli kvar och drivs vidare av ett av parets barn. Klädtillverkningen i ateljéerna i huset vid S:t Hansgatan i Visby kommer att fortsätta över sommaren, men när det lagret tar slut upphör också butiken i Visby.