Årets upplaga vann han tillsammans med Elisabeth Kristiansson och Harriet Olsson. Det är samma lag som tog hem segern 2008, och därmed är det stopp för fortsatt tävlande för trion. Minst en lagmedlem måste bytas ut när en konstellation vunnit två gånger.

- Jag börjar bli för gammal, så det blir nog jag, säger Lars-Ulle Gadefors.

- Nej. Lars-Ulle är så duktig. Han behövs i laget. Det blir nog jag i stället. Det är väl sist in och först ut som gäller, säger Harriet Olsson.

Artikelbild

| Lättade. Fjolårets segrare Lars Schill, Eva Klint-Langland och Ebbe Klint ställde frågorna i årets final. Den förflöt utan några problem, och efteråt fick trion beröm för sin insats.

Även om laget är merittyngt så trodde trion inte på finalseger.

- Det gick dåligt för oss i deltävlingen i Norrlanda. Frågorna var jättesvåra då, och vi fick stryk av Peder Fohlins lag med fem, sex poäng, berättar Harriet Olsson.


Dålig start
Finalen började inte heller så bra. När lagens resultat räknades samman efter de första sex frågorna låg Lars-Ulle, Elisabeth och Harriet delad femma av de åtta lagen. Bland annat missade laget helt vilka efternamn som är vanligast på Gotland.

- Vi gjorde några slarvfel också. Jag skrev Rorsman i ställer för Torsman, och vikten på Spillingsskatten missade vi med ett kilo, berättar Lars-Ulle Gadefors.

Artikelbild

| Segrare. Harriet Olsson, Elisabeth Kristiansson och Lars-Ulle Gadefors tog hem årets upplaga av Gutar frågar gutar. Laget har vunnit tillsamman en gång tidigare. Foto: Tobias Wallström

Fortsättningen gick bättre. Laget var säkert på att pricka in vilka sockennamn som även finns som gårdsnamn, och man kunde även vilka verk från utställningen Baltic sculpture som ännu står kvar i Visby.


Lurig fråga
Fråga tolv var dagens lurigaste. Vilka befattningshavare bor på följande adresser; a) Strandgatan 1 och b) Biskopsgatan 3?

Alla lag svarade landshövdingen på första frågan, och trodde att b-frågan var lika enkel. Men där bor inte biskopen, utan domprosten.

Efter två tredjedelar av tävlingen hade Lars-Ulle Gadefors, Elisabeth Kristiansson och Harriet Olsson tagit sig upp i en delad ledning, och på de sista sex frågorna spurtade de ifrån och vann till slut med 1,5 poäng. Laget fick ihop 31,5 av maximala 53 poäng.

Tvåa kom Peder Fohlin, Stig Andersson och Åke Svensson. För att utse trean krävdes utslagsfrågor. Maj Wennerdahl, Gertrud Olofsson och Ove Pettersson knep tredjeplatsen när man kunde räkna upp flest socknar som börjar på H. Fyra blev laget med Eivor Götherström, Ingalill Svensson och Ulla-Britt Hildingsson.

Årets tävlingsfrågor var sammanställda av fjolårets vinnare, Eva Klint-Langland, Lars Schill och Ebbe Klint. Med två nyhetsjournalister i staben förväntade många sig ett flertal frågor om aktuella händelser, men så blev det inte. Visserligen uppmärksammades Turistföreningen, men då gällde det när föreningen startade, och vilken organisation som startade föregångaren turistkommittén.

Gutar frågar gutar har arrangerats av IOGT-NTO sedan 1983. För den som vill pröva sina kunskaper bjuder vi på några av finalfrågorna här intill. Går det bra finns det kanske anledning att vara med nästa år.