Sophögarna växer på Visbys gator. GT kunde 30 juli berätta att stadens papperskorgar var fulla med hushållssopor. Nu är problemet inte längre bara otillräckliga papperskorgar.
I helgen bredde soporna ut sig på trottoarkanten bara ett fåtal meter ifrån Stora torget.
- Vår personal har ett jättetufft arbete just nu och det verkar bara bli värre och värre varje år. Vi skulle behöva vara fem-sex till i personalen för att hinna med, menar Pär Västerlund, parkchef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Problemet med sopor är inte isolerat till Visby, utan berör hela Gotland. I går hade exempelvis någon dumpat en stor mängd sopor utanför Ica i Hemse.
- Jag har aldrig sett så här mycket sopor längs vägarna. Det är tråkigt. Om man ska ha hit folk måste man ha en fin ö, nu är det första folk ser överfulla containrar, säger Lennart Rang, områdeschef för södra Gotland på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Helgstädning ingen lösning
Rang tror att nedskräpningen till stor del beror på det nya sopsorteringssystemet.
- När vi nu betalar per kilo är det billigt att bli av med soporna vid en glasinsamling. Det hade varit bättre att fortsätta som tidigare, säger han.
Efter helgerna är problemet med sopor på gatorna som värst. Ingen städar nämligen under helgen.
Varför går det inte att omfördela resurser till helgstädning i dag?
- Jag ser inte det som en lösning. Det är så mycket annat som ska skötas i veckorna, bad- och rastplatser till exempel. Något blir alltid lidande, säger Västerlund.

Satsning nästa år?
Faktum är att samhällsbyggnadsförvaltningens budget för renhållning bara har ökat från 2,2 till 2,9 miljoner kronor sedan 1994. Det är en ökning som snabbt försvinner i och med inflation och ökade bränslekostnader.
- Vi får inte de pengar vi behöver, det fattas ett par hundratusen kronor i budgeten, säger Västerlund.
Tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg (c) menar att budgeten i realiteten har ökat mer tack vare effektiviseringar och omorganisationer.
Han öppnar ändå för en ökad satsning på renhållningen kommande budgetår.
- När turismen ökar borde man öka budgeten, logiskt sett. Så det borde finnas goda förutsättningar för att öka anslagen. Vi får ta ställning till om det behövs efter sommaren, säger Skalberg.
Men är det verkligen acceptabelt när sophögar är en del av stadsbilden i Visby?
- Inget olagligt är acceptabelt, så självklart är det inget man gillar. Tyvärr har nedskräpningen sin topp just nu, men det går inte att ropa efter anslag och få dem direkt.