I fyra dagar under Kristi himmelsfärdshelgen satsar de gotländska matproducenterna stort med 60 olika evenemang under namnet Primörpremiär 2009.

Många aktiviteter
Det blir öppna gårdar, matnatta, tryffelsafari och primörmiddag för att bara nämna några aktiviteter.
Centrum för alltihop blir Almedalsbiblioteket, där det förutom matmarknad också ska bli en matboksmässa.

Kända matskribenter
Många författare har en koppling till Gotland, och bland dragplåstren finns sommargotlänningen Anna Bergenström, en av Sveriges mest uppskattade matskribenter, som gör ett sällsynt offentligt framträdande.
Mats-Eric Nilsson, sommarboende i Rone och författare till en av senare års mest uppmärksammade böcker, "Den hemlige kocken", uppträder på flera ställen under primörpremiärhelgen.
Det nya sättet att tänka på mat, eller snarare nygamla, går också igen när sex lag från restaurangskolor över hela landet tävlar i grenen "Haimkokt", som är en hyllning till det traditionella utan tillsatser men också till begreppet "slow food".
Startskottet för helgens alla aktiviteter går mitt i årets socken Fole på kristi himmelsfärdsdag