- När finanskrisen bröt ut i full effekt var folk vansinnigt oroliga. Då var det tvärstopp på visningarna, säger Bernt Björkqvist på Svensk Fastighetsförmedling, en av de gotländska mäklare som GT talat med.
- Sedan har det varit en uppgång och vi har sålt en del på sista tiden. Vi har tagit oss igenom krisen.
Han får medhåll av Jörgen Andersson på Skandiamäklarna.
- Det var stiltje i tre veckor. Men folk är inte lika oroliga längre, och de senaste veckorna har vi gjort flera affärer, säger han.

Lägre prissättning
Det är den bild som de flesta mäklarna ger - det rullar på. Folk måste ha någonstans att bo. Botten har inte gått ur marknaden.
Men något har hänt ändå. De senaste årens prisuppgång har brutits och även om det fortfarande blir budgivning så sker det ofta från en lägre nivå.
- Vi har lite försiktigare utgångspriser, säger Bernt Björkqvist.
- Vi prissätter lite lägre, säger Ulf Widén på Bjurfors.När det gäller vanliga villor på landet ligger vi 15-20 procent lägre nu. Annars blir man stående med dem.
- September var jättebra, oktober var dåligt och nu har det tagit fart igen. Men det är något ner på utgångspriset, säger Johan Gudinge på Fastighetsbyrån.
Slutpriserna blir också lite lägre, även om det är en splittrad bild. Vissa typer av boende är fortfarande attraktiva, andra är svårare att bli av med.
- Villor för 2-2,5 miljoner möter motstånd. Och en bit ut på landet är det svårare att sälja. Det är köparens marknad, säger Dick Gustafson på Länshem.
- Och dyrare hus har fått stryk. Villorna som tidigare såldes för 7-8 miljoner har nog gått ner 15 procent.

Arbeten avgörande
- Bra villor i centrala lägen går bra, säger Bernt Björkqvist. Men det är svårt att sälja i dåliga lägen och slitet skick. Och bostadsrätterna viker. Det är jättemånga objekt till salu.
Men när det gäller bostadsrätterna får han mothugg.
- Lägenheterna rullar på fortare än husen, även om priserna är ner något, säger Johan Gudinge.
- Bostadsrätter i Innerstan går bra. Vi fick just begärda 1,8 miljoner för en större lägenhet, berättar Ulf Widén.
Framtiden ser oviss ut. Ännu vet ingen vart konjunkturen och räntorna tar vägen. Och därmed bostadspriserna.
- Det som kommer att vara avgörande är arbetstillfällena, tror Jörgen Andersson.