På väg till Georgien

På måndag reser en svensk 25-mannastyrka till Georgien för att övervaka tillbakadragandet av de ryska trupperna.
Bland dem finns Visbybon Bengt-Arne Söderberg.
- Det går rykten om att det finns minor, annars sägs trafiken vara den största risken, säger han med ett leende.
EU skickar en observerande styrka på 230 man till Georgien för att övervaka Rysslands tillbakadragande ur landet och för att kontrollera att slutna överenskommelser följs.

25-mannastyrka
Sveriges bidrag till EU-styrkan består av 25 man: fem poliser ur rikspolisstyrelsen, fem man från räddningsverket och övriga från Folke Bernadotteakademin, en statlig myndighet som fokuserar på fredsbevarande insatser runt om i världen.
De fem från räddningsverket är chaufförer, och en av dem är Bengt-Arne Södergren, till vardags arbetsledare för räddningstjänsten på Visby flygplats.

Uppringd i onsdags
- Jag blev uppringd och tillfrågad i onsdags om jag ville med på uppdraget, och i går (läs torsdag) var vi på informationsmöte, säger han när GT träffar honom under en promenad med familjens hund Fanny två dagar före avresan.
I många år har Södergren ingått i den stand-by-styrka som med kort varsel kallas in till olika internationella uppdrag.
- Det är intressant med andra kulturer, andra landskap, som inte man reser till annars, säger han om anledningarna till att han tar sig an den här sortens uppdrag.
Hur riskfyllt är det att åka till Georgien nu?
- Nja, jag tror inte att det är så farligt. Det går rykten om att det finns minor, men de ryktena är inte bekräftade på något vis. Men vi måste hålla oss till hårt underlag, asfalterade vägar, för att vara säkra, resonerar han.
Bengt-Arne Söderberg har tidigare deltagit i hjälpaktioner i Bosnien och Libanon. I våras var han aktuell för en resa till Burma sedan cyklonen Nargis ödelagt stora delar av landet, men den resan blev inte av eftersom hjälpstyrkan inte släpptes in i landet.

Åker på måndag
Men till Georgien ska han. På måndag lyfter planet, och uppdraget ska pågå i fyra månader - Bengt-Arne vill dock helst nöja sig med två, kanske två och en halv månad. Sedan väntar nämligen en semesterresa med familjen.
 
 
  • Mest läst senaste dygnet
  • Senaste lokalt
  • Kommenterat

Nyheter

  • Senaste lokalt
  • Mest lästa