Inom sjukvården på Gotland har man sett en ökning av skabb. Man har bland annat tittat på att mer medel mot skabb säljs på apoteken.

– Det anses ökat de senaste året. Men det finns ingen bra statistik eftersom skabb inte är en anmälspliktig sjukdom, säger Ola Wollman, hudläkare på Visby lasarett.

Han säger att en smittad person ibland först kan tro att det är skabb. När det egentligen kan vara någonting helt annat.

– Om man har kläda på kvällen och natten, då kan det vara skabb. Men det är många som misstolkar klådan som skabb, fast att det egentligen kan vara eksem eller en annan hudsjukdom, fortsätter Ola Wollman.

Är det fler gotlänningar som får skabb just nu?

– Det är möjligen en viss ökning under de senaste året. Det är intrycket från vårdens sida. Skabb smittar genom nära hudkontakt, antingen via partners eller genom familjen, säger Ola Wollman.

Han menar att det inte är en ovanlig sjukdom, utan en sjukdom som funnits hos människan i flera år. Men vissa påstår att det sker större utbrott var sjunde år. Men sjukdomen är också behäftad med mycket skam, många kan undvika att söka vård eftersom det är jobbigt att säga att man drabbats.

Ola Wollman poängterar att det måste till en beröring för att det ska smitta. Smittan sprids inte via luften som många andra sjukdomar.

– Vi har levt med det här jättelänge och det går i vågor upp och ner hur många som smittas. Det här är inte alls ovanligt. Nu kanske vi är inne i en sådan period och att det så småningom mattas av, säger Ola Wollman.