–Det var Gotska Sandöbåten som larmade om att de noterat en rökpelare på Gotska Sandön, säger Martin Sköld, Räddningstjänstens ledningsoperatör.

Ambulanshelikoptern, som redan var i luften, gjorde därför en lov över ön och kunde konstatera att det rör sig om en brand mitt på ön och att det handlar om ett område som är cirka 50 x 100 meter.

Hela räddningstjänstens styrka från Visby samt Fårö brandvärn samt Kustbevakningen från Stockholm är på väg ut till ön. Totalt drygt ett tjugotal man.

Artikelbild

Några problem med att kunna släcka branden är det inte, trots att den är mitt på ön, enligt Martin Sköld.

–Nej, vi har pumpar ombord på båtarna och slangar som når över hela ön, säger han och uppger att det för närvarande råder en sydvästlig vind på 3-5 m/s över Gotska Sandön.

Uppdaterad 16.21:

Enligt Räddningstjänstens ledningsoperatör har båtarna nu nått Gotska Sandön men letar efter lämpliga landstigningsplatser för att komma så nära branden som möjligt.

Artikelbild

Uppdaterad 17.01:

Räddningsjänsten har landstigit på ön och konstaterar att det rör sig om ett brandområde på cirka 100 gånger 200 meter. Branden är lokaliserad till norra delen av ön där det "brinner och pyr" enligt räddningstjänstens ledningsoperatör. Branden är rakt in från Las Palmasbukten.

Artikelbild

Uppdaterad 17.53:

- Branden är under kontroll.

Artikelbild

Det säger Jarmo Carlsten, räddningstjänstens ledningsoperatör.

Enligt uppgift är branden 1,3 kilomter in från Las Palmasbukten och spridningsrisken bedöms som låg eftersom det blåser så pass lite.

Artikelbild

-Det där ska vi väl spola ner på en liten stund, det finns gott om vatten, säger Jarmo Carlsten.

Uppdaterad 18.41:

Artikelbild

Kustbevakningen från Stockholm och brandmän från räddningstjänsten på Gotland arbetar just nu sida vid sida och för fullt med att släcka branden på Gotska Sandön. Vissa komplikationer finns och det är att terrängen är besvärlig att ta sig fram i, enligt räddningstjänsten ledningsoperatör. Dessutom håller man på med att säkerställa vattenförsörjningen. Trots det betecknas branden vara under kontroll och beräknas vara släckt inom tre timmar. "Branden är inringad" som ledningsoperatören uttrycker det. 

Uppdaterad 20.07:

Artikelbild

Enligt räddningstjänsten fortskrider släckningsarbetet enligt planerna och branden beräknas vara släckt vid 22-tiden. Den troliga brandorsaken uppges vara blixtnedslag.

Uppdaterad 21.20:

Enligt Kjell Lydänge, brandman, på facebook är branden nu släckt och helt under kontroll.

Uppdaterad 22.25:

Enligt Göran Norman, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, kommer det finnas personal på plats hela natten.

- Vi har kvar tre man över natten och kustbevakningen har också personal på plats. Det är eftersläckning i området och man går och bevakar i området, säger han.

Uppdaterad 06.24:

Ledningsoperatör Nils-Inge Karlsson berättar att det är lugnt på ön.

- Vi har inte hört av dem på morgonkvisten, så situationen är oförändrad. Förmodligen så kommer de åka därifrån under morgonen och då tar en tillsyningsman över, säger han.

Uppdaterad 09.05:

Räddningstjänsten, totalt tre man, håller på att packa ihop för att lämna ön efter att ha bevakat brandområdet under natten.

 

 

 

Har du bilder? Maila oss: redaktion@helagotland.se