Visby Roma stod för en stabil insats när man vann med klara 4-0 inför 1520 åskådare i Visby ishall under fredagskvällen. Laget firade därefter framgången och högst troligt får de ledigt under helgen för att återhämta sig.

– De har nästan inte haft några lediga dagar under 2017 alls. Jag har inte pratat med Mike (Beharell, Visby Romas coach) om hur det blir, men högst troligt får spelarna ledigt under lördagen och söndagen, säger sportchefen André Lundholm.

Han säger att lagets framgång gett ett eko inom svensk hockey.

– Jag har i alla fall fått 150 sms och privata hälsningar i olika kanaler. Det är alltifrån SHL-klubbar till pojklag i Stockholmsregionen. Det är otroligt kul för Gotland och sätter ön på hockeykartan. Jag hoppas hela Gotland känner stolthet över att vi kan vara på den här nivån, säger André Lundholm.

STÅLHAMMARS BLOGG: Kvällen då Visby Roma blev historiskt

Han vet inte riktigt själv hur många år han varit aktiv inom Visby Roma. Men det är antingen tio eller elva år som André Lundholm varit i föreningen.

– När jag kom till klubben mötte vi lag som Skarpnäck, Iron och Värmdö. Det var många dåliga hallar och vissa gånger fick vi byta om utomhus och gå med skridskoskydd till ishallen. Om man ser till det perspektivet har det varit en väldigt rolig resa, en resa där vi hela tiden tagit steg, säger André Lundholm.

Nu är laget alltså i kvalserien till Hockeyallsvenskan. Men om Visby Roma skulle lyckas nå dit kan laget tvingas spela på fastlandet – Visby ishall håller nämligen inte måttet.

– Det är katastrof om man tänker kring det scenariot och vi har belyst frågan länge. Vi uppfyller inte säkerheten någonstans för spelare, funktionärer eller publik. Det är en lång rad av brister som finns, det är nästan ingen idé att räkna upp alla, säger André Lundholm.

– Det skulle krävas omfattande panikåtgärder för att få igenom en dispens och spela i Visby.

Skulle det kunna bli aktuellt att få spela på fastlandet?

– Nej, det är inte aktuellt för oss. Då får vi antingen tacka nej till platsen eller göra en gigantisk renovering i väntan på någonting nytt, säger André Lundholm.

SPORTCHEFENS BLOGG: Formbesked av Visby Roma

Under lördagen ska Visby Romas ledning ha ett möte för att planera den resterande delen av säsongen.

– Det är klart att vi sneglat mot en plan för träning och eventuella resor. Men man får inte sväva i väg på något sätt, det var i går (fredag, reds anm) vid 21.30 som man på allvar kunde börja titta på det.

Vad kommer kvalserien innebära för er ekonomiskt?

– Det är många tusen i ökade kostnader, samtidigt ger det möjlighet till intäkter. Vad utfallet blir, det får vi se sen. Men vi har en fantastisk publik och samarbetspartners som hjälper oss, säger André Lundholm.