KRÖNIKA GT-SPORTEN Ibland kommer sanningen fram av en ren slump. Det kan nog alla som sett dokumentären Icarus av den amerikanska amatörcyklisten Bryan Fogel hålla med om. Thomas Löfkvist sa så här i en intervju med brittiska Reuters:

Det finns en finansiell intressekonflikt. Testerna är dåliga för affärerna. Många, många positiva test under årens lopp, sådana jag personligen känner till, har slätats över.

I dokumentären får Fogel kontakt med den jovialiske och helt orädde Dr. Grigory Rodchenkov, som glatt berättar hur det fungerar. Antidopningskontrollerna hade gjorts till ett system för att dopa ryska toppidrottare. Säkerhetstjänsten FSB, tidigare KGB, bytte ut proverna under Sotji-OS. I förra veckan meddelade Ryssland att han kan vänta åtal om han återvänder till landet. Det är nog inte det enda han riskerar. För närvarande ingår han i det amerikanska vittnesskyddsprogrammet, priset för att skvallra om oegentligheter är högt.

Nästa år går Fotbolls-VM i Ryssland. En idrott ren som snö när det kommer till dopning, jo det är bilden vi ska köpa. Det är nog ingen som minns det holländska landslag som slog ut Sverige i EM 2004. Tre av Hollands spelare hade tidigare åkt fast för att ha använt anabola steroider.

Men showen måste ju rulla vidare.

Lite mummel om något kosttillskott eller en läppsalva, sen är allt glömt.

Lika bortglömt som Rune Hauge. Eller kommer ni ihåg hur Svenska Fotbollförbundet svettades när de fick frågor om tv-avtalen och var pengarna hamnade?

Affärerna kring Friends arena? Solnas skattebetalare var inte helt nöjda att i hemlighet ha utsetts som delägare till ett driftbolag som kostade dem 45 miljoner i fjol.

Efter Kalla Fakta-programmet om skumma spelaraffärer i måndags gick SvFF ut och talade om att ”ta bort rutten frukt ur fruktdisken”. Om fruktdisken står i en butik som inte följer några länders lagar och kassörskan sätter in lönen på ett skattesmitarkonto i Panama, hur ska man då göra?

Skriva ett indignerat pressmeddelande?

Vad som skulle behövas är att en riktig maktspelare klev in. Fotbollen är en global sport, men vem bryr sig om ligor utanför Europa? Det är inte exakt Major League Soccer som folk betalar för att se.

Jag tror den enda lösningen är att EU tar befälet över UEFA och styr upp gemensamma regler om skatter, agenter och kräver öppna redovisningsböcker från klubbarna. Detta bör ske under hot om att kastas ur seriesystem och Champions league. Handeln med spelarkontrakt skulle ske på en övervakad börs, på samma vis som terminer köps och säljs.

Chans att det händer? 0,1 procent, typ.

Det är inte svårt att förstå dem som sätter klistermärken med ”Mot den moderna fotbollen” på lyktstolpar i Visby.

En ännu bättre protest är att börja följa den lokala idrotten.