VECKANS TRAV / GT-SPORTEN November är normalt inte den tid på året då det händer som mest inom travsporten. Storloppssäsongen är över, landets unghästauktioner har avhållits och det franska vintermeetinget har knappt inletts. I år verkar det dock annorlunda, i alla fall sett ur lokalpatriotiska ögon.

Folk åker skytteltrafik med sina hästar över havet för att tävla och är det inte den ena storstjärnan från ön som fått lämna jordelivet så är det andra som har blivit sålda.

Vi börjar med att skänka Digger Crown, öns mestvinnande uppfödning, en tanke då han nu, 20 år gammal, lämnat oss. Den av Stall Båtels framavlade supertalangen inledde sin karriär med tre raka segrar, förlorade sedan som hårt betrodd i både Kriteriet och Derbyt och efter många storloppssegrar till slut landade på ofattbara 18.219.750 kronor insprungna. Tre gånger förärade han oss här hemma ett besök och varje gång vann han, de två senaste i Gotlandslöpningen.

Riktigt lika sorgligt är det kanske inte men visst känns det vemodigt att vår bästa häst de senaste åren, Zahara Goj, nu enligt rapporter är på väg att byta ägare. Att säga att hennes säsong varit öken är kanske, förutom en usel ordvits, att ta i. Men de 192 000 kronor hon tjänat för superstjärnan Björn Goop på nio starter är givetvis ingenting annat än en besvikelse.

De 1,5 miljoner hon sprang in i fjol, då boendes hemma hos Ingela och Sten O Jansson, blir med tanke på det nästan än mer fantastiska. Paret har i dagarna också avyttrat Sunwapta Goj, 3-åringen som haft en fantastisk säsong vilken inbringat nästan 350 000 kronor.

Och Xantino Bay, en annan bra unghäst, har blivit såld även han. Gotlandsvännen Thomas Jonsson, Kalmar, fick nog ge en ganska rejäl slant för den fine 3-åringen som fram tills nu har ägts av Cina´s Zoo och tränats av den nyss utflyttade Stefan Granlund.

Ja jisses vad det ändå händer grejer.

Nämnda Sten O och Ingela Jansson tycks förresten ha varit riktigt elaka mot fru Fortuna eller nåt. Spårlottning är hur som helst inte deras och Super Nices grej. I morgon är det åter dags för stallets stjärna att prova V75 och den här gången fick man förhatliga spår 12.

Jag tänker ändå att det är väl från just de där svåra lägena, och när alla tror på en som minst, som möjligheten till succé är som allra störst. Lika stor chans som Super Nice har att lyckas vinna på V75, travets elitserie, från bricka 12, lika stor chans har Sverige att spöa Gli azzurri, Italienska landslaget i fotboll, ikväll då det vankas VM-play off på Friends arena. Allt är möjligt. Kör hårt nu Sverige och kör hårt nu Claes Sjöström bakom Super Nice (fast kanske inte riktigt lika hårt som kusken gjorde senast på Örebro).

Noteras kan att returmatchen mot Italien spelas kommande måndag i Milano, på San Siro. Samma plats som Digger Crown vann Nationernas Pris år 2004 efter att ha gått i ledningen hela vägen.