De glada amatörerna är tillbaka i finrummet

Denna expedition på sportgotland har ett rutigt bräde i fokus och strategi som ledord. Burgsvik Alva är Gotlands minst kända elitlag.

Björn Andersson och Burgsvik Alva SK mäter återigen krafterna med Sverige-eliten den här säsongen. I helgen inleddes elitserien med sammandrag i Uppsala.

Björn Andersson och Burgsvik Alva SK mäter återigen krafterna med Sverige-eliten den här säsongen. I helgen inleddes elitserien med sammandrag i Uppsala.

Foto: Lasse Linusson

Schack2019-10-22 10:10

Redan 1938 grundade Axel O. Larsson Alva SK, medan Burgsvik SK såg dagens ljus 1952. Vid årsskiftet 2010 gick klubbarna samman, och bara ett par år senare gjorde klubben entré i den svenska högstaserien för första gången. 

– När vi gick upp till elitserien första gången, 2012, så hade vi samma åtta spelare som spelade samtliga nio matcher, berättar Burgsvik Alvas Björn Andersson. 

Andersson beskriver hur den svenska schackkartan domineras av Stockholmsområdet och Skåne, med ett par mindre fästen i Småland. Samt ett på södra Gotland då. 

I våras gick Burgsvik Alva upp till elitserien i Schack för tredje gången. Avancemanget säkrades via en avgörande seger mot Kungstornet SK, en match där Burgsvik Alva på förhand var nederlagstippade.

– För att översätta det till fotboll kan man jämföra det med att Gute skulle slå ett riktigt bra division 1-lag.  Baserat på rankingpoäng och lagens medelvärden var det väntade utfallet att de skulle vinna matchen med 6–2, men istället var det vi som slog dem med 6–2. Men allting spelade oss i händerna, hur de hade satt sina gubbar och så vidare. 

En lagmatch avgörs över åtta partier där varje spelare spelar ett parti. 

I fyra av partierna spelar laget med vitt och i fyra med svart. Något som har stor betydelse. Det finns många strategier för att kontrollera vad som händer på brädets 64 rutor i sitt parti, men innan dess är det ett rävspel hur man formerar sitt lag i syfte att få till så passande matchningar som möjligt för respektive spelare. 

– Har man vit förväntas man att ta mer poäng än om man har svart. Sedan beror det på vad man har för spelstil och smak, gillar man initiativ så är det en fördel att ha vitt och få börja. Det finns många som föredrar en lite mer försiktig spelstil, möter jag en sådan spelare så försöker jag locka ut dem så att det blir ordentliga hundslagsmål. Jag vill spela så offensivt och hårt som möjligt, säger Björn Andersson. 

Det inledande sammandraget i elitserien spelades den gångna helgen i Uppsala. Elitserien avgörs genom nio matcher som spelas fördelat på tre helger. Sammandragen spelas enkom på fastlandet, så någon match på gotländsk mark blir det inte för laget denna säsong. 

Att spela tre matcher på en helg fredag-söndag tar på krafterna.

– Ett parti kan ta 5-6 timmar och det är krävande. Man kan hamna i akut tidspress i över en timme och det tar på krafterna att hantera den stressen. På söndagen är man oftast helt slut.

I elitserien får man ha två utlänningar med i laget.

– Tidigare har vi haft danskar som har spelat för oss, men numera har vi två estniska killar. En av dem, Juri Krupenski, hade platsat i vilket lag som helst i elitserien, så pass bra är han. 

– Utav de som spelar i vårat lag har de flesta koppling till Gotland och har bott här tidigare, även om de inte bor här nu. 

Sett till rankingpoäng så ska Burgsvik Alva ha svårt att hävda sig mot de övriga elitserieklubbarna, som kan mönstra namnkunnigare laguppställningar

Vad kan ni som nykomlingar få uträttat i Elitserien?

– Det är fem starka lag och fem lite svagare lag och vi tillhör den senare kategorin. Vår förhoppning är att undvika de två sista platserna och hålla oss kvar. 

Björn Andersson menar att Burgsvik Alva anses ha seriens sämsta lag på pappret. 

– Ja, det tror jag, men det innebär ju att vi har allting att vinna. Vi spelar bara med glada amatörer mot proffs och semiproffs, säger Björn Andersson.

Översiktsbild från helgens spelplats i uppsala.
Översiktsbild från helgens spelplats i uppsala.
Resultat i Uppsala

Burgsvik Alva SK inledde med att vinna mot Farsta SK med 4,5–3,5 i fredags. På lördagen blev det dock lika knappt förlust, 3,5–4,5 mot Västerås. På söndagen ställdes man mot regerande svenska mästarna Lund. Skåningarna vann med klara 6,5–1,5. 

I det gotländska laget spelade Björn Andersson, Tommy Andersson, Mikael Fraenkel, Ilja Haitin (Est), Juri Krupenski (Est), Victor Larsson, Pelle Linusson och Mats Persson. Ilja Haitin blev bäst i laget denna helg med 2,5 poäng av 3 möjliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!