Det blir inget Rally Gotland 2018, tävlingen ställs helt enkelt in och man tar en paus med tvådagars-rallyt.

Anledningen är funktionärsbrist och när sen även Jörgen ”Jea” Hellström, ordförande i Gotlands MF bilsport och mångårig tävlingsledare sagt ifrån att han vil trappa ner, så var enda alternativet att man tar en paus.

– Jag har lagt ner oerhört mycket tid på rally under åren och jag sa till för två år sedan att jag tänkte sluta, men jag har fortsatt, nu känner jag att det är dags, jag vill hinna med hus och barnbarn mer, säger han.

– Men jag hjälper gärna till med lite av varje om det behövs, som funktionärsutbildningar till exempel, men det är de stora ansvarsbitarna som är tidskrävande och som jag känner att jag vill komma ifrån, säger han.

Förra veckan hölls två möten i klubbstugan där närmare 50 rallyintresserade diskuterade hur man ska kunna gå vidare för att få till rallytävlingar och organisationen runt dem här på ön i framtiden.

– Det var en stor uppslutning och vi har satt ihop en ny organisation som ska jobba med rally, lite nytt folk och en del med större erfarenhet. Sen hoppas och tror vi att Jea kan bli något av ett bollplank och hjälpa oss. Det känns som att vi är på rätt väg, säger Christoffer ”Kicken” Jacobsson, styrelsemedlem i Gotlands MF.

Funktionärer som exemplvis vägvakter har oftast inte varit så stora problem, men när det gäller funktionärer med lite större ansvar så är det svårare att hitta dem.

Jea har hållit på med rally i 54 år och varit tävlingsledare för Rally Gotland 11-12 gånger och Rally Gotland har en lång tradition bakom sig och är årets stora höjdpunkt som lockar många rallyentusiaster även från fastlandet.

– Det började 1974, då hette det Påskcupen, sen bytte det namn 1998 till Rally Gotland.

Tävling kommer det dock att bli ungefär samma tid som Rally Gotland körts, men det blir då bara en dag i stället för två som Rally Gotland körts dessutom kommer den att ha ett nytt namn.

– Jag tror att tillstånd är inlämnat och förhoppningsvis får vi köra någon sträcka på Tofta, men det blir ett nytt namn på tävlingen eftersom Rally Gotland är så förknippat med tvådagars-tävling, säger ”Kicken”.

Förhoppningarna är att det bara blir ett års paus med Rally Gotland och att man 2019 kan återkomma med tvådagars-tävlingen.