Bättre folkhälsa tack vare trappan

Under coronapandemin har den svenska befolkningen blivit alltmer stillasittande, vilket utgör ett betydande hot mot folkhälsan. Med 100 Trappsteg vill Mattias Sunneborn råda bot på detta och till sin hjälp har han bland andra Niclas Rodhborn.

Niclas Rodhborn, tvåa från vänster, är organisationens ambassadör för rullstolsburna.

Niclas Rodhborn, tvåa från vänster, är organisationens ambassadör för rullstolsburna.

Foto: Mattias Sunneborn

Motion & hälsa2021-03-10 19:36

I januari 2019 inledde Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall ett tvåårigt folkhälsoprojekt med Region Stockholm som gick ut på att få äldre personer att må fysiskt och psykiskt bättre genom veteranfriidrott. Projektet blev lyckat och ur det har den ideella organisationen 100 Trappsteg växt fram med Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall som grundare. 

Under det regionala projektet kände Mattias att det finns mycket mer att göra för folkhälsan, att det regionala projektet kunde utvecklas.

– Jag låg en natt och tänkte på det här och kände att de som verkligen behöver det här har vi ännu inte riktigt kommit åt. Man brukar ju säga att det är enklast att komma åt de som redan är frälsta, säger Mattias Sunneborn.

Konceptet är i grund och botten väldigt enkelt, gå 100 trappsteg varje dag. En till synes överkomlig uppgift då trappor finns i nästan allas absoluta närhet och på så sätt är trappan ett optimalt träningsredskap.
– Jag tänkte att man kan uppmana alla som kan gå att gå minst 100 trappsteg varje dag resten av livet. Det ger bättre kondition, man blir starkare och man mår bättre. I trappor blir det lika delar konditions- och styrketräning. Kroppens största muskler, låren och rumpan, får jobba och man stabiliserar hela bålen också. 

100 trappsteg är en medvetet låg siffra som satts.
– Det ska vara en låg tröskel att komma över. Den är satt främst med tanke på de som inte rör sig tillräckligt, eller kanske inte alls, i dag. Går de från noll till 100 så är det en enorm vinst för folkhälsan.

100 Trappsteg är nu en ideell förening som växer och får allt större genomslag. En namnkunnig styrelse är på plats, trappans dag har instiftats (22 september) och en egen podcast är lanserad. Och Mattias menar att det här bara är början. 
– Det händer inte av sig själv, vi siktar väldigt högt och jobbar väldigt hårt. Sedan har vi ett väldigt stort kontaktnät som blir extremt värdefullt. Vi har mycket framför oss i vår arbetsplan, det kommer vara ett hästjobb men ett väldigt roligt sådant. 

Mattias är inte ensam gotlänning som är involverad i 100 Trappsteg. Niclas Rodhborn, framstående rullstolsburen para-idrottare, är en av organisationens ambassadörer. För rullstolsburna gäller parollen 100 tag istället för 100 trappsteg. 
– Det här är viktigt för rullstolsburna, främst för de som inte idrottar, att ta 100 tag på rullstolens drivringar varje dag. Det viktiga är att man utifrån sina förutsättningar gör det man kan för att dagligen få upp pulsen lite. Det finns stora vinster att hämta för folkhälsan, säger Niclas Rodhborn.  

Han är överväldigad över den respons han har fått inledningsvis.
– Det är helt otroligt vilken härlig feedback jag har fått från rullstolsbrukarvärlden, med glada meddelanden om hur peppade folk blivit att utmana sig själva med daglig motion. 

Mattias berättar att han tidigare i livet inte reflekterat så mycket kring folkhälsan.
– När jag ser tillbaka så har jag tidigare inte tänkt så mycket på folkhälsoaspekten, men det är faktiskt tre personer i min familj som dött av ohälsa. Det utgör en stor personlig drivkraft för mig, att det finns oerhört mycket att göra för att folkhälsan ska bli bättre.

Sedan 2014 har han varit ambassadör för organisationen Suicide Zero. Sambandet mellan fysiskt aktivitet och psykiskt välmående är något Mattias gärna betonar.
– Man får effekt direkt när man rör på sig. Rent fysiologiskt så frigörs det olika proteiner, vissa är smärtstillande och vissa medför att man blir lyckligare, endorfiner och dopaminer. 

I och med coronapandemin har problemet aktualiserats än tydligare. Svenskarna har blivit ännu mer stillasittande än innan pandemin. 
– Om man normalt går 6000 steg på en dag och det halveras, vilket studier visar att många har gjort, så kan man tappa ett halvt kilo muskler och muskler påverkar i hög grad vår hälsa. Tappar man muskler blir hälsan sämre. Det handlar om att bestämma sig, stålsätta sig och göra jobbet tills det blir en vana och då går det av sig självt, säger Mattias Sunneborn.

Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall är grundarna till 100 Trappsteg. Med trappans hjälp så ska den svenska folkhälsan bli bättre.
Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall är grundarna till 100 Trappsteg. Med trappans hjälp så ska den svenska folkhälsan bli bättre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!