Visby IBK har av tradition haft det svårt i Salming Arena i Hovås.

Det är man inte ensamt om.

Lindås var obesegrat inför lördagens toppmatch mellan tvåan och trean i allsvenskan södra.

Salming Arena var fylld till sista plats och hemmalaget fick en smakstart när Lars-Göran Nilsson vispade in 1–0 redan efter 1.10.

Visby IBK var uppsnurrat och lyckades inte alls med sorteringen i försvarsspelet.

Lindås rullade upp IBK gång på gång och hade det inte varit för Kalle Bending i IBK-kassen så hade ledningen kunnat vara större än 4–1.

– Vi var kvar på flygplanet. Vi hade pratat om hur vi skulle spela och hur viktigt det var att täcka skott, men vi var alldeles för darriga i vårt agerande, säger Niklas Hovivuori, tränare i Visby IBK.

Visby IBK mäktade bara med fem skott på mål i första perioden.

– Alla var överens om vad som behövde göras och spelarna tog själva tag i det här. Då är det lätt att vara tränare, säger Niklas Hovivuori.

I andra perioden fick en chockad hemmapublik uppleva en sällsynt scenförändring.

En snabb reducering av Markus Jovic på passning av Wilmer Viinamäki gav IBK en strimma hopp och när Jon Lindgren sköt 3–4 gasade man på ännu hårdare samtidigt som Lindås hade tappat allt som man visat i första perioden.

– Mitt mål var förstås viktigt, men när Jon gjorde 3–4 kände vi att vi verkligen att vi var på gång och sedan käkade vi upp dem, säger Markus Jovic.

Kasper Broby smällde in kvitteringen efter 11.17 och efter 18.10 var vändningen på plats och Markus Jovics hattrick ett faktum.

– Vi trivs bra ihop i kedjan och det är enkelt att spela med dom. Vi kompletterar varandra bra, säger Markus Jovic.

Visby IBK öste nu på för att ta sin första trepoängare mot Lindås i Salming Arena.

16 sekunder in i tredje perioden hittade Wilmer Viinamäki med sin tredje assist för dagen fram till Tommy Bolin och 6–4.

7–4 gjorde Viinamäki själv (hans tionde på de fyra senaste mötena med Lindås) när han som så många gånger tidigare smög fram på bortre och rakade i nät.

– Vi kunde bara njuta från sidan, som tränare vinner du inte några matcher. Det är spelarna som vinner, säger Hovivuori.

Där och då såg ledningen hur stabil ut som helst, men två snabba av Lindås (Daniel Lindell och Patrik Malmström) gav nerv i matchen.

Lindås tog timeout efter 18.29 för att snacka ihop sig och skapade ett visst tryck, men Kalle Bending bommade igen.

Istället kunde Tommy Bolin två gånger på fyra sekunder öka på till 9–6 i öppen kasse och räkna in ett hattrick även han.

Segern gör att Visby IBK passerar Lindås i den allsvenska tabellen.