"Alla ska känna att konståkning är för dem"

IK Graips Jessica Hermansson prisas för sitt inkluderande och engagerade ledarskap med Region Gotlands utmärkelse "Årets ungdomsledarpris".

IK Graips konståkningsverksamhet har växt kraftigt under Jessica Hermanssons ledning.

IK Graips konståkningsverksamhet har växt kraftigt under Jessica Hermanssons ledning.

Foto: Linus Ehn

Konståkning2019-10-24 19:43

Regionstyrelsen beslutade under onsdagen att IK Graips konståkningsledare Jessica Hermansson är årets ungdomsledare på Gotland.

– Jag är så rörd att jag inte riktigt vet hur jag ska hantera det. Det kom som en total överraskning, vi är en liten idrott som inte syns så vi jobbar alltid under radarn även om vi gör bra resultat, säger Jessica Hermansson. 

I Regionstyrelsens motivering står bland annat:

"Under de tre år som Jessica Hermansson varit i föreningen har verksamheten lyfts till nya höjder...

...Jessica hittar man i styrelserummet och på isen, samt överallt annars hon kan verka för att idrotten ska växa på ett lustfyllt sätt.

Jessica hittar nya vägar och brinner för att konståkningen ska vara en säker och rolig sport för alla som vill vara med."

– Det känns otroligt hedrande att de ser vad jag gör. Det är ett kvitto att jag gör rätt saker, men det här är en lagprestation från hela konståkningssektionen.  

– Graip är en stor klubb och jag jobbar med alla sektioner. För mig är det väldigt viktigt att också föreningen blir uppmärksammad, vi har jobbat i motvind i många år och nu har vi ett jäkla flow. Det händer verkligen jättemycket i föreningen.

Kan priset få betydelse för konståkningen på Gotland i stort?

– Det tror jag. Vi har växt på ett sätt som få andra svenska konståkningsklubbar kan jämföra sig med. Vi jobbar mycket med bredd i vår verksamhet, ledorden är att alla ska alltid ha möjlighet och alla ska bli sedda. Ingen ska falla mellan stolarna. 

En viktig bit i en förening är givetvis tränarna och ledarna.

– Det är spännande och utmanande när man bor på en ö. Det står inte konståkningstränare på kö för att jobba i vår klubb om man säger så.  

Hermansson återkommer till sin hjärtefråga, att verksamheten ska vara inkluderande. 

–  Våra tränare gör en fantastisk insats och jag jobbar hårt för att hitta de framtida tränarna och utbilda dem. VI jobbar hela tiden för att ha ett gott ledarskap, där alla kan känna att konståkning är för dem. Det spelar ingen roll vem du är, var du kommer ifrån, vad du har för ekonomisk status, om du är smal eller rund: Alla ska känna att konståkning är för dem, då har vi lyckats.

Ambitionen är att verksamheten ska ha möjlighet att växa ytterligare framöver.

Vi har fullt i våra skridskoskolor just nu, men vi håller på att utbilda sju nya ledare vilket öppnar upp för nya elever.

Jessica Hermansson kommer ta emot sitt pris på regionfullmäktige den 18 november. 

Jessica Hermansson.
Jessica Hermansson.
Karta: Ishallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!