Stod upp, föll ihop och reste sig igen

Det blev mer spännande än vad det kanske borde varit, men Visby Roma fick precis det resultat som de behövde få. Nu har de två chanser att sänka Borlänge på bortaplan.

Teemu Huttu och Visby Roma bjöd på stor dramatik.

Teemu Huttu och Visby Roma bjöd på stor dramatik.

Foto: Ulf Jönsson

Ishockey2020-03-03 22:08

Företeelsen playoffhockey är underbar i sig. När den dessutom rikligt överdoseras med dramatik så är det helt omöjligt att inte dras med. Visby Roma kan vara på väg att bygga något där verkligheten överträffar dikten. Under tisdagskvällen slets 1687 åskådare i Visby ishall mellan hopp och förtvivlan. Efter ett extranummer fickde lämna Rävhagen med ett stort lättat leende på läpparna.

Visby Roma verkar ha hittat rätt anslag i precis rätt tid, energin finns utan att de spelar över. Rond 1 mot Borlänge avgjordes i högt tempo, det var precis så grinigt som det ska vara.

Nu vann Visby Roma de små kamperna man så många gånger tidigare under säsongen förlorat (helt i onödan).

I öppningsperioden var spelet jämnt, men med hemmalaget som hade de hetare chanserna.

I andra perioden var det Visby Roma som tog kommandot och strålkastarljuset, anförda av förstalinan med Leer, Huttu och Hedlund.

Visby Roma lyckades dessutom alldeles utmärkt med att göra dalmasarna frustrerade, det fanns sekvenser i andra perioden då hela gästernas bås var fullt upp tagna med att skrika på domarna och Lukas Carlsson. 

Om gästerna var ute efter en avkopplande semestertripp till Gotland skulle de valt Wisby strand i juli snarare än Visby Roma i början av mars. Ett Visby Roma som är ute på uppdrag att bevisa sig. Bjudningarna som kom från gästerna var anmärkningsvärda. 

I tvåmålsöverläge efter halva tredje perioden kom dock en dramatisk scenförändring, i form av två sekvenser som fick oerhört stor betydelse. Först drog Visby Roma upp ett anfall, pucken gick fram till en framstormandes Ryker Leer som fri mot keepern och såg ut att styra in trean. Domaren dömde mål, men efter diskussion med linjemännen dömdes målet bort. Hockeyettans förbannelse med avsaknad av videomöjligheter. 

Minuten senare fick Borlänge in reduceringen, instyrd av en misstänkt hög klubba. Två svårbedömda situationer som båda gick emot Visby Roma.  

Sedan kom dessutom kvitteringen från ingenstans och den får Daniel Marmenlind sätta upp på sitt ansvarskonto. Ett skott från obefintlig vinkel tilläts smita in mellan keepern och stolpen. 

Där och då såg det tungt ut. 

I overtime kom nästa scenförändring, då gästerna först drog på sig ett lagstraff, därefter en tripping och vips hade hemmalaget ett gylllene tillfälle i 5 mot 3. Det blev dock resultatlöst, men sedan kom en tacksam puck out från gästernas sida och denna gång kom avgörandet. 

I spel 5 mot 4 så rakade Carl Ericson in en skottretur från Lukas Koberstein och segereuforin spred sig. 

Det är dock viktigt att komma ihåg att ingenting är vunnet än. I Borlänge på fredag spelar dalalaget för sin överlevnad och då kan Visby Roma inte räkna med en liknande matchbild. Det är de säkerligen helt införstådda med. 

Utgånsläget är nu utmärkt, för ett lag som presterar bättre borta än hemma. Med fokus på rätt saker så kan det bli fler spännande tillställningar i Visby ishall denna säsong. 

Matchfakta

VISBY ROMA 3
BORLÄNGE 2

(0-0, 2-0, 0-2, 1-0)

Playoff 2

Period 2: 1-0 (2.48) Mikael Hedlund (Teemu Huttu, Erik Palm). 2-0 (4.22) Teemu Huttu (Ryker Leer, Mikael Hedlund). 

Period 3: 2-1 (11.09) Markus Persson (Olle Strandell, Kasper Lindqvist). 2-2 (15.01) Jacob Thor (Kasper Lindqvist, Oliver Erixon).

Sudden death: 3-2 (3.22) Carl Ericson (Koberstein, Falk) PP1

Publik: 1687

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!