Nu inleds resan mot ett nytt VM-guld

Efter hårdträning i Uppsala, energipåfyllnad i Malaga och några dagar hemmavid är det dags för Sara Steen och Stephanie Boberg att kliva in på planen tillsammans med resten av landslagstruppen.

Sverige med Sara Steen och Stephani Boberg vann VM,-guld 2017. Nu hoppas man på en repris när VM startar rill helgen.

Sverige med Sara Steen och Stephani Boberg vann VM,-guld 2017. Nu hoppas man på en repris när VM startar rill helgen.

Foto: Per Wiklund

Innebandy2019-12-06 08:14

På lördag börjar VM-veckan i Schweiz med ett möte mot Slovakien. På fredag bär resan av från Sverige, knappt fyra dagar efter att truppen kom tillbaka från Spaniens pooler och solsken. Med i truppen finns två Endrespelare, Stephanie Boberg och Sara Steen, båda två med ett tidigare VM-guld på fickan. 

Nu börjar jakten på en ny titel.

– Äntligen är det dags! Det har varit en tung höst här hemma med Endre så det känns bra att komma iväg lite och börja om. Jag vet vad jag har att se framemot och är taggad på att komma igång, säger Sara Steen.

– Det blev en bra uppladdning i Malaga. Vi fick fylla på energinivåerna med lite sol och avslappning samtidigt som vi höll igång med fysträning och olika aktiviteter. Den här gången fick vi chansen att landa lite hemma under några dagar, det är skönt. Så var det inte riktigt när jag var med sist. Då var det mycket kortare mellan träningslägret och VM-veckan, säger Stephanie Boberg, back i Endre IF. 

Endreduon spelar ihop i samma femma och har gjort det under flera år i landslaget. Boberg bildar backpar med VM-debutanten Klara Molin (Sirius) och Steen bildar kedja med Amanda Delgado Johansson (Iksu) och Cornelia Fjellstedt (Iksu).

Senast VM i innebandy avgjordes spelades matcherna i Slovakien, året var 2017 och Sverige knep guldet ifrån Finland i straffar.

Även 2015 avgjordes VM-finalen på straffar då med Anna Jakobsson i en huvudroll.

– Vi är favoriter och vi trivs med det. Vi ska vara stolta över att ha ett så bra landslag och gör vi vad vi ska så ska vi vinna guld, säger Sara Steen.

De finska supertvillingarna Vera och Ouna Kauppi lär göra allt i sin makt för att bryta den blågula förbannelsen.
Sverige har vunnit VM-guld sex mästerskap i rad.

 I år tror Stephanie att svenska truppen är minst lika stark som tidigare upplagor.

– Jag känner mig i bra form och det känns givande att ha fått finslipa det sista nu på lägret tillsammans med laget. Det är några fler än jag i truppen som var med under 2017, min känsla är att vi fått lite mer spets och att många bra spelare hittat sina speciella egenskaper. 

Finland ses som det största hindret för ett svenskt guld men det lag som Tjeckien bjuder på ska inte förringas. 

– De har fått in många nya unga spelare som har en helt annan förståelse för innebandy än vad laget tidigare haft. Tjeckerna spelar nu ett modernare spel som är snabbare och mer tekniskt. Den typen av innebandy kan bli svår att möta, säger Boberg. 

– Jag tycker också att Schweiz har tagit in på oss, säger Sara Steen.

Det har tidigare varit tajt mellan Sverige och Finland, hur ska ni lyckas dra ifrån ordentligt i år?

– Vi har justerat spelet, i de stunderna Finland får momentum har vi lagt till grejer som gör att vi nu kan vinna tillbaka spelet. Så fort de får grepp om matchen måste vi kunna döda deras spel direkt, sedan är vi så bra att vi kan börja ösa in kassar, säger Stephanie Boberg. 

Vad skulle ytterligare ett VM-guld betyda för dig?

– Jättemycket. Det vill jag verkligen ha och jag kommer ihåg vilken fantastisk resa det var senast. Det vill jag uppleva igen. Det var det största jag varit med om, säger Sara Steen.

Endreduon lämnar Visby på torsdag kväll och på fredag reser landslaget från Arlanda till Schweiz och VM-orten Neuchatel.

Stephanie Boberg berättar att laget, som vanligt, siktar på guld.
Stephanie Boberg berättar att laget, som vanligt, siktar på guld.
Sveriges väg mot guldet

7 december 18.15, Slovakien-Sverige
9 december 19.30, Sverige-Tjeckien
10 december 19.30, Sverige-Lettland
13 december 16.00, kvartsfinal
14 december 14.30/17.45, semifinal
15 december 13.30/16.30, bronsmatch/final

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!