Hedersam förlust mot övermäktigt motstånd

Visby IBK:s insats mot Kalmarsund räckte inte till några poäng, men jämfört med raset i torsdags kan spelarna nu se varandra i ögonen.

Visby IBK orkade inte hela vägen mot Kalmarsund, som visade sig vara numret större utan att briljera.

Visby IBK orkade inte hela vägen mot Kalmarsund, som visade sig vara numret större utan att briljera.

Foto: Malin Stenström

Innebandy2019-10-12 20:23

Hedersamma förluster må vara förhatliga, men man kan gå rakryggade från dem. Det Visby IBK som kom till spel mot Kalmarsund skilde sig diametralt mot det lag som mötte Warberg knappt två dygn tidigare. Samma manskap, men den här gången var de påkopplade på ett helt annat sätt. Energinivån var uppe på den nivå som SSL-spel kräver, och man tog det defensiva jobbet på ett helt annat sätt. Nu bjöds det inte på gratislägen till höger och vänster, man låg tätt i markering och hanterade den höga press som gästerna initialt satte in.

Inte att undra på. Revanschbegäret att få visa sig från en bättre sida lär ha varit stort, men en än mer betydelsefull motivationsfaktor lär det ha varit att det var just Kalmarsund som stod på andra sidan. Klubbarna har sin historia med duster i allsvenskan, och inte minst så återfinns den inte okontroversielle IBK-grundaren Pelle Viberg numera i Kalmarsunds ledning. Som ytterligare krydda på det huserar tidigare Endre-tränaren Alexander Brinkmann numer på smålänningarnas bänk, högmotiverad att få ett starkt resultat i återkomsten till Ica Maxi Arena. 

Efter debaclet mot Warberg, där förstaformationen hade en mardrömsafton med 1–7, så valde Fredrik Holmgren att möblera om i formationerna och särade på de tilltänkta poängmaskinerna Tommy Bolin och Wilmer Viinamäki

Den senare kombinerade väldigt snyggt med Filip Nilsson fram till 1–0 som stod sig perioden ut.  

Gästerna inledde mittenakten i PP, och med fixstjärnan Kim Nilsson på planen. Storstjärnan dras med en ömmande fot och vilade första perioden.

Skott täcktes, Martin Stolt superräddade ett närskott från Filip Stjernberg och det numerära underläget klarades. Men Kalmarsund bet sig dock fast och några sekunder senare var det utjämnat, när Stjernberg hittade det bortre krysset på andra försöket. 

Strax därpå var det återigen numerärt överläge Kalmarsund. Jesper Eliasson åkte på en ytterst billig tvåminutare och sedan åkte Putte Jansson ut efter en onödig eftersläng på Nilsson. I spel fem mot tre gick bollen som på ett snöre i gästernas dödliga powerplay innan skarpskytten Marcus Johansson hängde in bollen otagbart i det högra krysset. 

Därefter var Visby IBK avväpnade och Kalmarsund i total kontroll resten av perioden, Martin Stolt storspelade och höll Visby kvar i matchen. Ställningen förblev 1–2 inför den sista perioden. 

Visby förmådde dock inte kraftsamla, de kom ut till den tredje perioden utan tillräcklig gnista, varpå Kalmarsund inte var sena att tacka för utrymmet och göra två snabba mål. Jag vill påstå att inget av dessa mål hade varit ens chanser om Visbys försvarsintensitet hade varit i paritet med öppningsperioden. 

Vid ställningen 1–4 kändes matchen över. 

Tommy Bolin fick putsa till slutresultatet i en slutforcering som inte handlade om att rädda poäng, utan att visa för sig själva att man kan. Den här förlusten var helt i sin ordning, men också ett väldigt stort kliv åt rätt håll för Visby IBK. Den tydligaste lärdomen är vilken energinivå gotlänningarna behöver uppnå för att göra sig själva rättvisa.

Matchfakta

SSL Herr

Visby IBK 2

Kalmarsund 4

Period 1: 1–0 (05.02) Filip Nilsson (W. Viinamäki).
Period 2: 1–1 (2.10) Filip Stjernberg (M. Johansson), 1–2 (5.43) Marcus Johansson (T.Linsdström) Spel 5 mot 3.
Period 3: 1–3 (4.03) Simon Nilsson (K. Björkström), 1–4 (4.49) Albin Hedstål (J. Lindström), 2–4 (19.35) Tommy Bolin (K. Broby). 

Skott: 13–23 (8–6, 3–11, 2–6) 

Publik: 976

.
.
Karta: ICA Maxi Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!