Sedan i höstas har Gotlands fotbollförbund och Wisby Ridklubb diskuterat kring vem som egentligen har rätt till grusplanen på Rävhagen. Fotbollen vill göra om grusplanen till en ny konstgräsplan och ridsporten vill ha en ny anläggning för hoppning och dressyr på platsen. I så fall skulle ridsporten lämna Silikaten på andra sidan Follingboväg, länsväg 143.

– Det är troligen dyrare för oss att renovera Silikaten än vad det är att lägga pengarna på det här. Vi har lätt att komma igång med en låg kostnad och slipper ha två kafeterior. Nu har vi även en vid Silikaten, säger Ulf Widén, ordförande i Wisby Ridklubb, som säger att den nuvarande konstgräsplanen i så fall kan rullas ihop.

– Då försvinner den också, för vi behöver hela området. Det skulle bli ett lyft för ridsporten om vi skulle kunna komma igång här.

Hans Lindkvist, med i Gotlands fotbollförbunds anläggningskommitté, säger att det är en tuff situation för fotbollen och att de snart behöver en ny konstgräsplan. Han menar att ridsporten använder grusplanen som ett argument mot Region Gotland för att komma åt annan mark. Han menar att de tidigare inte varit intresserade av grusplanen.

– De använder det här som ett ultimatum för att få regionen att ställa upp. De vill hitta en lösning ihop med regionen, säger Hans Lindkvist.

Han säger att det inte finns någon direkt konflikt mellan fotbollen och ridsporten.

– Vi är absolut överens om att båda behöver mark. Där finns det ingen motsättning, säger Hans Lindkvist.

Ulf Widén säger i sin tur att han inte tror att ridsporten och fotbollen kan komma överens – utan att Region Gotland borde avgöra det här.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska lösa det här. Jag tycker att kultur- och fritid får bestämma sig för vad som är enklast. Vi kommer att acceptera deras beslut, men de får givetvis berätta varför beslutet blev som det blev, säger Ulf Widén.

– De borde slå klubban i bordet och säga hur vi ska göra. Jag kan inte se någon annan lösning på det här.

Bo Ronsten, chef vid Gotlands idrottsförbund, säger att det är en svår situation för idrotterna och att även GI försökt komma med olika förslag.

– Under resans gång har vi försökt komma med alternativ eller lösningar till fler konstgräsplaner i Visby. Även kring hur ridsporten ska fortsätta utvecklas och vara en av öns största barn- och ungdomsföreningar, säger Bo Ronsten.

Hur ser du på situationen?

– Det är kommunal mark just nu. Det är ett spänt läge mellan ridsporten och fotbollen vad det ska bli och hur man ska försöka hitta en tänkbar lösning för att båda idrotterna ska kunna utvecklas, säger Bo Ronsten.

Patrik Westerlund, anläggningsansvarig vid kultur- och fritidsförvaltningen, säger att det bästa är om idrotterna kommer överens innan Region Gotland går vidare med grusplanen.

– Om idrotten inte kan hitta egna möjligheter, då måste det till slut tas något beslut från regionen. Då blir det en politisk fråga vad man vill göra där ute, säger Patrik Westerlund.

Han menar i sin tur att det är en bra dialog inom den arbetsgrupp från fotbollen och ridsporten som arbetar ihop.

– Fotbollens anläggningsgrupp håller på att titta på hur man kan lösa det där ute. De tittar på lösningar på ny mark för idrotten, säger Patrik Westerlund.

Niklas Callenmark, med i Gotlands fotbollförbunds anläggningskommitté, vill inte uttala sig i det här läget. Men säger att de undersöker alternativa lösningar för ridsporten i området kring Rävhagen.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.