"SödervÀrn var som ett andra hem"

PĂ„ 1970-talet och en bit in pĂ„ 80-talet var det handboll för hela slanten för Thomas ”Gardis” Gardelin, 65. Som ung trĂ€nare levererade han med besked och lite dĂ€rtill - tog VIF Gute till allsvenskan, den högsta serien pĂ„ den tiden! - Det var jĂ€tteroliga Ă„r, men ocksĂ„ tuffa och jobbiga. Ett tag var jag faktiskt nĂ€ra att gĂ„ in i vĂ€ggen, berĂ€ttar Thomas nĂ€r han minns tillbaka pĂ„ tiden dĂ„ handbollen betydde sĂ„ mycket för honom, ja för hela Gotland.

Thomas Gardelin fokuserad under match.

Thomas Gardelin fokuserad under match.

Foto: Arkiv

Handboll2019-10-22 18:30

– Glömmer inte heller en period dĂ„ jag trĂ€nade tvĂ„ pojklag och samtidigt var lagledare i A-laget. Det blev tre-fyra timmar i SödervĂ€rnshallen varje dag, ett andra hem.                                                                          

Idag lever han ett nĂ„got stillsammare liv och det första som möter reportern vid ankomsten till  lĂ€genheten i höghuset pĂ„ SnĂ€ck Ă€r golfklubbor. Bagen stĂ„r dĂ€r vĂ€l synlig, beredd att rycka ut nĂ€r som helst. Och det gör den ocksĂ„.

– Jag spelar vĂ€l ett par gĂ„nger i veckan hĂ€r hemma, i Spanien blir det Ă€nnu oftare, sĂ€ger Thomas.                                                                      

Han och sambon Marina Ny vĂ€xlar sedan tre Ă„r boende mellan Gotland och Isla Canela i södra Spanien, pĂ„ grĂ€nsen mot Portugal. Via goda kontakter hyr de en vĂ„ning till rimligt pris. Dessutom unnar sig paret ytterligare resor utomlands – tolv resor pĂ„ sju Ă„r, tippar Thomas att det blivit.  

– Vi lever egentligen nĂ€stan samma liv dĂ€r nere som hĂ€r hemma - ser pĂ„ svensk TV, lĂ€ser svenska tidningar, lagar mat och spelar golf. Men vĂ€dret Ă€r ju lite behagligare.

Thomas poÀngterar ocksÄ att Isla Canela inte Àr sÄ turistiskt som mÄnga andra stÀllen i södra Europa dit svenskar reser eller bor viss del av Äret.

– Det Ă€r i stort sett halva priset pĂ„ matvaror mot hĂ€r hemma, sĂ„ man kan unna sig lite extra.                                                                  

Golf blir det som sagt en hel del för Thomas och Marina. HÀr hemma Àr Thomas med i Visby GK, Marina tillhör Slite GK. SÄ det blir inte sÄ mÄnga rundor tillsammans.

– Men det tar vi igen i Spanien. Under de drygt tre mĂ„nader vi Ă€r dĂ€r blir det nog ett 50-tal rundor tillsammans. Finfina golfbanor Ă€r det ocksĂ„.

Gode vÀnnen och golfkompisen Ulf Hammarlund beskriver Thomas som golfspelare:

– Lika taktisk som han var som handbollstrĂ€nare Ă€r han nĂ€r han spelar golf. Thomas slĂ„r inte sĂ„ lĂ„ngt, men kompenserar detta med smarta avvĂ€gningar. Hans inspel 50 meter frĂ„n green hĂ„ller hög klass!                                                                          

Thomas har, trots att det gÄtt över 40 Är sedan storhetstiden i handboll, behÄllit rollen som ledare och fixare. NÀr EM i handboll avgörs i Sverige i januari nÀsta Är (40 Ärsjubileum sedan VIF Gute gick upp i allsvenskan första gÄngen) strÄlar det gamla handbollsgÀnget frÄn LÀnna i södra Visby samman igen för att heja fram blÄgult. Regissör för resan: Thomas Gardelin tillsammans med Mats Jörholt.

NĂ€r ett annat gĂ€ng, golfgĂ€nget, nyligen reste till Riga för att spela golf var det förstĂ„s Gardis som ordnande det mesta kring resan. En gĂ„ng ledare alltid ledare.                                                                        

AffÀrsman Àr han ocksÄ, egen företagare sen 1984. SÀg den ICA-butik pÄ Gotland som inte haft besök av Gardis. Han har sÄlt allt frÄn kaffe och godis till sallader och kattmat.

– Lite, lite av det jobbet har jag fortfarande kvar som pensionĂ€r. Men tĂ€nk att 1984 nĂ€r jag började fanns 52 ICA-butiker hĂ€r pĂ„ ön, idag Ă€r det bara 15 kvar.

I tonĂ„ren spelade Thomas bĂ„de handboll och fotboll, handboll en bit upp i juniorĂ„ldern. Men redan i sĂ„dĂ€r 15-16-Ă„rsĂ„ldern började han ocksĂ„ som ledare och trĂ€nare i VIF Gute.  

– Sen fick jag ta över VIF Gutes A-lag sĂ€songen 1974-75 nĂ€r Ola Haack hoppade av. Jag var bara 20 Ă„r och flera av spelarna var 10-12 Ă„r Ă€ldre och hade mer rutin och erfarenhet. Det var inte sĂ„ lĂ€tt


Det Ă€r hĂ€r Gardis resa mot toppen börjar. Även om det hackade en aning första sĂ€songen.

– Vi Ă„kte ur nĂ€st högsta serien med bara en poĂ€ngs marginal mitt första Ă„r som A-lagstrĂ€nare. Det kĂ€ndes förstĂ„s inte bra just dĂ„, men i efterhand var det en fördel för oss. Vi vann division 3 Stockholm direkt och kunde slĂ€ppa fram flera yngre talanger.

Den sĂ„ kallade storhetstiden startade vĂ„ren 1979 dĂ„ VIF Gute hade vunnit division 2 östra. Nu vĂ€ntade kval till högsta serien, allsvenskan! Kvalserien förlorades dock med ett enda mĂ„l. Vid stĂ€llningen 16-15 till H 43 (Lund) revs Lars ”Stuxa” Stuxberg ner pĂ„ linjen, men domaren friade. 16-16 hade rĂ€ckt för avancemang. Solklar straff tyckte mĂ„nga.                                                                      

Men redan sĂ€songen efter vann VIF Gute division 2 östra med fem poĂ€ngs marginal och klarade ocksĂ„ kvalet till allsvenskan. FrĂ„n det lag som kom tvĂ„a i junior-SM nĂ„gra Ă„r tidigare fanns det kvar sex spelare och trĂ€naren Thomas Gardelin pĂ„ resan upp till högsta serien. Spelarna var Sven-Erik Andersson, Lennart Åkerblom, Dan Karlsson (Myrgren), Lars Stuxberg, Björn Lindqvist och Sanny Laurin. Guldkornen vĂ„rdades och utvecklades sĂ„lunda pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt.

– Men hur ser det ut pĂ„ Gotland idag? undrar Gardis lite kritiskt. Vi fĂ„r fram talanger i mĂ„nga olika sporter, men de slutar alldeles för tidigt eller flyttar hĂ€rifrĂ„n. SĂ„ var det inte förr.

VIF Gutes tre allsvenska sÀsonger blev 1980-81 dÄ man kom nÀst sist (förlorade kvalet), 1982-83, ocksÄ nÀst sist (klarade kvalet) samt 1983-84 dÄ man slutade pÄ tolfte och sista plats. Under den hÀr perioden fick man kÀmpa sig igenom fem olika kval, antingen för att klara sig kvar, eller för att flyttas upp i allsvenskan. Att i detalj redogöra för allt som hÀnde de hÀr Ären krÀver nÀstan en hel bok.

VIF Gute avslutade alltsÄ den tredje allsvenska sejouren med att komma pÄ 12:e och sista plats med bara 12 inspelade poÀng. 11 poÀng togs hemma i SödervÀrnshallen, bara en poÀng pÄ bortaplan.

– Vi var för svaga borta under alla tre allsvenska sĂ€songerna, minns Thomas Gardelin.                                                                      

En person med god insikt i statistiken (Björn Ahrling) lÄter meddela att under alla de tre allsvenska sÀsongerna noterade VIF Gute bara tre segrar och tre oavgjorda pÄ bortaplan. DÀr hittar vi en stor del av förklaringen till att laget hade sÄ svÄrt att etablera sig i den högsta serien. Hemma i SödervÀrnshallen dÀremot blev det 15 segrar, 14 förluster och tre oavgjorda matcher.

NĂ€mnde Björn Ahrling – ocksĂ„ en legendar inom öns idrott – var för övrigt med pĂ„ hela den hĂ€r historiska resan, först som spelare och dĂ€refter som trĂ€nare nĂ€r Thomas Gardelin lĂ€mnade inför sĂ€songen 1981-82. Än idag finns Björn dĂ€r som trĂ€nare för klubbens damlag i division 3. Han stĂ€ller alltid upp dĂ€r det behövs, snacka om trotjĂ€nare!

Thomas Gardelin har förstÄs mÄnga minnen frÄn Ären med VIF Gute handboll. Vad minns du mest?

- Oj, svĂ„rt att vĂ€lja. Men den dĂ€r straffen vi inte fick med oss mot H 43 i Lund som gjorde att vi inte gick upp i allsvenskan redan 1979 glömmer man inte. Men desto roligare nĂ€r vi i kvalet Ă„ret efter besegrade GUIF frĂ„n Eskilstuna med 19-16 och dĂ„ i praktiken blev klara för allsvenskan. Första allsvenska matchen mot Vikingarna frĂ„n Helsingborg dĂ€r vi vann var ocksĂ„ en riktig höjdare.                                                                              

Du minns gÀrna Ären innan allsvenskan?

– Det var ju vĂ„ra egna VIF Gute-killar som lĂ„g bakom allt, tror vi var 17 egna produkter. Vi var i final i sĂ„vĂ€l junior-SM mot NĂ€sby frĂ„n Kristianstad som i 70-iaden för pojkar mot Kroppskultur, men föll med uddamĂ„let bĂ„da gĂ„ngerna.  

Dina killar var inte bara talanger?

– De var ocksĂ„ smarta vinnarskallar som hatade att förlora. MĂ„nga bodde ju ganska nĂ€ra varandra i omrĂ„det kring SödervĂ€rnshallen. Och spelare som Sven-Erik Andersson, Björn Edwardsson och Sanny Laurin blev ju till och med landslagsmĂ€n.

Varför blev det bara en allsvensk sÀsong för dig?

– Jag orkade inte lĂ€ngre, hade kört tio Ă„r nonstop, handbollen tog ju all tid. Det kĂ€ndes bra nĂ€r Björn Ahrling tog över.

I nĂ€sta vecka bĂ€r det av till andra hemmet i Spanien och mycket golf tillsammans med Marina.  

Thomas Gardelin
Thomas Gardelin
Fakta

Namn: Thomas Gardelin.

Ålder: 65.

Yrke: SÀljare och pensionÀr.

Familj: Sambon Marina Ny. Barnen Kristoffer, 37 och Ninni, 32 frÄn ett tidigare förhÄllande.

Bor: Visby och Isla Canela i Spanien.

Merit: HandbollstrÀnare som förde VIF Gute till allsvenskan.

Hobby: Golf (handicap 19).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!