GGN stärker säkerheten: ”Vi är uppmärksamma”

Över 3 500 tävlande och mycket publik möts på Tofta under världens största endurotävling. GGN har sett över säkerheten i samråd med bland annat polisen. ”Vi är medvetna om det och gör vissa förstärkningar”, säger GGN:s säkerhetschef Peter Schöön.

Mats Östman menar att arbetet kommer fortgå som vanligt kring evenemanget.

Mats Östman menar att arbetet kommer fortgå som vanligt kring evenemanget.

Foto: Joel Nilsson

Enduro2023-10-26 18:45

I slutet av sommaren höjdes hotnivån mot Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. Terrorhotet gjorde sig påmint även i sportsammanhang, inte minst under Sveriges EM-kvalmatch i Belgien då två svenska supportrar tragiskt sköts till döds. 

Visby dansskolas hiphop-grupp No Name Dance Crew befinner sig nu i Polen för VM och de tävlande fick inför mästerskapet rådet att inte bära landslagskläder under resan.

Det aktuella säkerhets- och omvärldsläget är med andra ord i dagsläget speciellt, och det tar arrangören av Gotland Grand National i beaktande. 

– Det påverkar. På så sätt att vi naturligtvis är medvetna om det. Vi går inte ut med detaljer i media, men vi har absolut tittat på hotbilden tillsammans med både krisberedskapsenheten här på ön och jag har haft samtal med polisen, säger Peter Schöön, säkerhetschef för Gotland Grand National. 

Trots säkerhetstänkandet säger han samtidigt:

– Hur ska man uttrycka det, de som kör motorcykel, det klientelet, är kanske inte några aktuella mål för de här, de får inte den uppmärksamheten de vill ha. Jag vet inte om det ens kan eller vill ta sig till Gotland, men som sagt: Vi är medvetna om det, uppmärksamma på det, och har en plan för det.

Mats Östman, gruppchef hos Polisen på Gotland, menar att arbetet kring GGN kommer att rulla på som vanligt. 

 – Medvetenheten hos oss finns där, men vi gör inget utöver det vi annars brukar göra under denna helgen, säger han och tillägger: 

– Vi kan inte se att det finns någon hotbild mot idrottsevenemang på Gotland generellt, men vi kommer vara där och göra en översyn. Så kommer vi ha det ökade trycket på människor i beaktande i helgen. 

GGN Gotland Grand National 2020
GGN Gotland Grand National 2020
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!