De som följt allsvenskan i allmänhet och Elfsborg i synnerhet har de senaste åren sett och hört spekulationer om en förestående utlandsflytt för den offensive mittfältaren. Anbud har inte saknats, men Claesson väntade tålmodigt på den rätta möjligheten.

Jag är sån som person att jag inte vill hoppa på något innan jag känner mig redo för det. Jag vill vara en av de bättre i den klubb jag spelar i innan jag tar nästa steg. Jag tror att det bästa för mig var att mogna i Sverige och allsvenskan.

Så han väntade - och han nobbade.

Var redo för Ryssland

Insikten om att det var dags kom i höstas - och under vintern dök Krasnodar upp som ett alternativ. I januari skrev Claesson på för 3,5 år.

Klubben ville verkligen ha mig och trodde på mig. Och jag kände mig redo.

Två månader senare har han funnit sig tillrätta, på och utanför planen.

Det är alltid många frågetecken när man flyttar till ett nytt land och en ny miljö, socialt och sportsligt, men de har rätats ut. Det har fungerat väldigt bra socialt, allt det som man gjort i Sverige fungerar lika bra där även om det är lite annorlunda.

TT: Var det något som oroade dig?

Ja, jag tror vi som gemene man har lite fördomar om Ryssland.

TT: Hur noga scoutade du själv Krasnodar innan du bestämde dig?

Jag kollade lite med dem som är här i landslaget, med (klubbkompisen Andreas) Granqvist som spelar där. Jag kollade också med Janne (förbundskaptenen Andersson) och Wettergren (Peter, assisterande förbundskapten) efter som de följt Granqvist och kollat på laget.

Tog chansen direkt

Claesson fick chansen direkt i årets första tävlingsmatch - mot Fenerbahce i Europa League - och gjorde mål vid sin första bollkontakt.

Jag fick en bra start och råkade göra mål direkt. Då får man självförtroende och slappnar av lite mer, säger han.

Sedan dess är han ordinarie i ett lag som bara har Spartak Moskva, CSKA Moskva och Zenit S:t Petersburg framför sig i ligatabellen och som nyligen åkte ur Europa League i åttondelsfinalen mot John Guidettis Celta Vigo.

Magnus Haglund, Elfsborgs tränare, är inte överraskad.

Han har tålamod, Viktor. Han har känt att han hela tiden haft saker att utveckla i allsvenskan och väntat på ett mycket bra alternativ för honom. Nu var han 24 år när han lämnade i januari, blir 25 i år och var helt mogen för det.
Viktor är en väldigt intelligent och klok kille som tar bra beslut. Hösten 2016 var han helt flygfärdig på alla plan, för att ta en plats i de flesta ligor.

Claesson var med i VM-kvaltrupperna mot Luxemburg, Bulgarien och Frankrike utan att få spela, men gjorde ett starkt inhopp mot Ungern i Budapest. Dessutom spelade han 90 minuter mot både Elfenbenskusten och Slovakien på januariturnén.

Klubblagsmässigt är ett steg taget, nästa utmaning är att slå sig in i landslaget. På lördag väntar VM-kval mot Vitryssland.

Det är upp till Janne. Det känns fortfarande som att det är nytt och jag är glad för den speltid jag får. Får jag chansen ska jag försöka göra det så bra jag kan. Men det känns som att jag har större chanser nu när jag spelar i ett större lag i Europa än jag hade i allsvenskan.