När en häst inte själv har chans att välja

Domen mot anabolanvändaren Nils Enqvist har redan kommenterats både här och där och vi lämnar den direkt för något mer lokalt.

Visbytravet har också bidragit med råvaror till den dopningsoppa som under det gångna året förgiftat kapplöpningssporterna trav och galopp.

Out Of Fashion är visserligen tränad på fastlandet men det var efter ett segerlopp på Skrubbs i augusti som hon testades positivt.

Det förbjudna ämnet var den gången tiludronsyra, som finns i läkemedlet Tildren vilket bara får användas på licens av veterinärer.

Hur går det egentligen i den affären?

- Vår egen utredning är i stort sett färdig men det pågår en polisutredning parallellt och vi väntar på att den ska bli klar, berättar Göran Wahlman, jurist på ST (Svensk Travsport).

Innan dess vill, eller får, han inte uttala sig kring fallet på grund av den förundersökningssekretess som råder.

Han avslöjar dock att polisen hade satt igång sin utredning kring Out Of Fashions tränare, Jeanette Prah, redan innan det aktuella dopingprovet togs.

När den är klar kommer ST lämna en åtalsanmälan till den ansvarsnämnd som för några dagar sedan dömde Nils Enqvist till åtta års total avstängning från travsporten.

***

Den lilla hästen ifråga, Out Of Fashion har börjat starta igen efter avslöjandet om att ha fått tävla med smärtstillande i kroppen.

Fortfarande med Prah som ägare men nu i tränarregi Anna-Karin Rundqvist, som för övrigt är uppvuxen på Gotland och numera Solvallatränare.

Redan i morgon kväll går det fyraåriga stoet lopp.

Inom humanidrotten brukar ett avslöjat dopingfall kunna rendera i två års avstängning. Det fick den tyske längdhopparen Kofi Amoah Prah erfara efter att ha testat positivt för kokain i en tävling år 2008. Frågan är nu alltså vad hans namne Jeanettes fall får för påföljd.

Den stora skillnaden är ju den att hästen själv inte kan välja.
***

Den som är utan synd skall kasta den första stenen, brukar jag försöka tänka då jag vill rasa ut och idiotförklara folk som fuskare eller liknande.

Om människor medvetet låter hästar tävla med smärtstillande och manipulerande medel i kroppen kan man dock inte bli annat än föraktfull.

Oavsett graden av hur mycket sådana djurplågare förstör sporten och vilket straff som dess förbund eller ansvarsnämnd dömer ut är det upp till det civila rättssystemet att också ta i med hårdhandskarna.

Hoppas att, om möjligt, någon form av rättvisa skipas då polis och domstol får säga sitt.

 
 
  • Mest läst senaste dygnet

Sport

Annons