Landslagsstjärnan lär ut hockey i Slite

ISHOCKEY: 90 ungdomar väljer kyla i stället för värme i Slite den här veckan.
Och som coach har de Sveriges enda damproffs, Danijela Rundqvist, som bryter ny hockeymark i höst.
- Det ska bli sjukt spännande, säger hon.
Att spela ishockey på heltid är inte det lättaste. Och ännu svårare blir det som kvinna. Men Danijela Rundqvist har fått det att gå ihop - med stenhårt jobb, på och utanför isen.
- Jag är min egen manager och får jaga sponsorer på egen hand. Hockey är det roligaste jag vet och det är verkligen värt allt slit, berättar landslagsstjärnan.
Den här veckan är hon instruktör på hockeyskolan i Slite ishall dit 90 ungdomar från hela Sverige och även utomlands sökt sig.
- Graip frågade för rätt lång tid sedan om jag kunde komma hit, och när jag fick en lucka i schemat tackade jag ja, säger hon.
Framförallt är det skridskoteknik som de unga hockeylirarna får lära sig.
- Skridskoåkningen är väl min stora styrka, men jag försöker köra lite klubbteknik också med dem. Det är bra, då får jag träna på det samtidigt, säger 25-åringen med ett skratt.
Hon spelar sedan februari 2009 ishockey på heltid, delvis tack vare stöd från Sveriges olympiska kommitté, men största delen kommer från sponsorer hon själv lockat till sig.
- Jag är med mycket på olika företagsevent och de får använda mitt namn till att stärka sitt varumärke. Jag ska snart skriva på ett nytt sponsorskontrakt och det känns jättekul, säger hon.
- Jag lever min dröm just nu.
Hon har tre OS-turneringar bakom sig med Damkronorna, där det blev brons 2002 och silver 2006. Det har också blivit två VM-brons och tre SM-guld med AIK.

Betalar allt själv
Men i höst bryter hon helt ny mark då hon som första svenska någonsin ska slå sig in i kanadensiska ligan CWHL.
- Det blir en klubb i Toronto men det finns tre stycken och vilken vet jag inte. Det blir en draft i augusti och sen åker jag över i september, säger hon.
Äventyret i Kanada kommer säkerligen utveckla henne på alla sätt - men det är en dyrköpt erfarenhet. Hela resan och tillvaron där får hon bekosta själv.
- Alla andra spelare därborta har lön från landslaget, så jag får bekosta allt själv. Tack vare mina sponsorer och utrustning från Bauer kan jag åka dit, säger Danijela, som dessutom tackat nej till proffsspel i Ryssland.
- De kan betala 40 000 i månaden, men det finns bara två bra lag. CWHL är en klart bättre liga och det är värt att spela där när jag har chansen. Även om det känns jobbigt att tacka nej till de pengarna.
I Slite möter hon flera killar och tjejer som har samma drömmar som henne.
- Det är jättekul, inte bara tjejerna utan också killarna känner igen en lite. De får se att det finns bra tjejer också, och man får många frågor, säger hon med ett leende.
 
 
  • Mest läst senaste dygnet

Sport

Annons