NHL-scouterna hyllar Larsson

Ishockey Johan Larsson gjorde stor succé i J18-VM och har säkerligen avancerat på klubbarnas listor.
GA har intervjuat flera svenska scouter om Johan Larssons chanser inför den kommande NHL-draften.
- Helt klart en intressant spelare för svensk hockey, säger Anders Hedberg i New York Rangers.
Den 25-26 juni i år kommer att vara två viktiga dagar för Johan Larssons hockeykarriär. Då avgörs NHL-draften i Staples Center, Los Angeles, Kalifornien, hemmaarena för Los Angeles Kings. Det är 48:e gången som NHL håller i draften. Varje lag har ett val i varje runda och det är totalt sju. Johan Larsson kommer troligtvis att bli vald i en av de första draftrundorna.
- Men att Stephan Lundh säger att han skulle kunna gå topp åtta. Då har man inte sett mycket hockey, säger Edmonton Oilers talangscout Kent Nilsson och fortsätter:
- Han har dock varit bra hela tiden. Jättestark, bra och stadig. Det är många matcher och möten kvar innan vi bestämmer oss, säger Nilsson vars Edmonton har det första valet i draften.

"Alltid sett en talang"
Flera av de scouter som GA varit i kontakt med har varit väldigt imponerade av Johan Larsson framfart i U18-VM. De har alltid sett en talang, men att han skulle vara en sådan härförare och ledare för det svenska laget har varit överraskade.
- Helt klart en intressant spelare för svensk hockey. Att han skulle vara med och tampas i toppen av skytteligan var överraskande, säger New York Rangers pro-scout Anders Hedberg.
Hur bra skulle han passa i NHL?
- Det är som att spela kort det här. Ingen vill avslöja vad man har för kort, man vill inte heller avslöja hur man kommer välja. Det är inte direkt så att man sätter in honom i NHL. Men han är duktig.
Anders Kallur, scout i New York Islanders, är även han imponerad av Johans framfart. Men säger också att det är en av spelarna som han haft koll på sen tidigare. Samtidigt är han en av få scouter som erkänner att de är intresserade av Larsson.
- Johan är en av de svenska killarna som vi tittar på. I draften väljer vi som nummer fem, säger Anders Kallur.
När kommer han att väljas?
- Det är hemligt mellan lagen. Ingen vill att sånt här ska stå i tidningen. Ursäkta det tråkiga svaret, säger Anders.

Fysiskt stark
Thommie Bergman, scout för Toronto Maple Leafs, har bytt bort sina två första draftval och väljer inte förrän i runda tre.
- Johan kommer att bli draftad rätt högt. Han kommer nog att gå sent första eller tidigt andra. Jag tror tyvärr han är tagen innan vi väljer.
Vad är Johan bra på?
-Han är ju bra på det mesta. Fysiska styrkan är hans största talang. Men det är han född med. En riktig kubik.
Fredrik Jax, Atlanta Thrashers scout, har sett Johan Larsson flera gånger i Brynäs J20 och han är en av scouterna som inte var förvånade över den hysteri som Larsson ändå skapat i hockeykretsar.
- Det är starkt av honom att prestera som han gör. Johan tar med laget. Han är en riktig lagspelare och viktig i alla delar av spelet.
Som de flesta andra scouterna undviker Jax att svara på frågan om Atlanta skulle vara intresserade av Larsson. Just eftersom det är så hemligt mellan klubbarna.
- Det kan jag inte sitta och snacka om just nu. Han är en duktig spelare helt klart. Vi gör en lista på dem vi är intresserade av, avslutar Jax.
Simon Frid
 
 
  • Mest läst senaste dygnet

Sport

Annons