Det var efter att två allvarliga trafikolyckor inträffat där äldre förare suttit bakom ratten som en debatt om äldre och bilkörning blossade upp. Förra veckan skadades sex barn i Tierp när en 80-årig man körde på dem, då han enligt polisen bländats av ett starkt ljus. I tisdags dog en kvinna i 90-årsåldern när en 84-årig kvinna tryckte på fel pedal utanför ett sjukhus i Stockholm och körde på tre personer.

I Sverige ska läkare anmäla sina patienter till Transportstyrelsen om de drabbas av sjukdomar som gör dem oförmögna att köra bil. Varje år anmäls mellan 8 000-9 000 körkort på grund av förarens hälsotillstånd, och vanliga skäl är demens, stroke eller ögonsjukdomar. Men enligt en nyligen släppt undersökning gjord av Transportstyrelsen är det bara 10-20 procent av demensfallen som faktiskt anmäls av läkare. Dessutom är det tillåtet för läkare att göra en muntlig överenskommelse med patienten utan att dra in körkortet, något som Transportstyrelsens chefsläkare Lars Englund ställer sig kritisk till, säger han till TT.

– Fler körkort borde återkallas. Det är inget bra system vi har, och undantaget gör det skakigare. Tiotusentals människor blir olämpliga varje år, men doktorerna vill inte hålla i yxan. Ofta har man redan ställt en diagnos om en sjukdom som inte är så kul, och då vill man inte vara ännu mer stygg. Många patienter blir arga och byter läkare, säger Lars Englund.

Artikelbild

| "Bussförbindelserna är så dåliga på ön så jag skulle inte klara mig utan bilen", säger hon.

På Gotland finns det i dag 8 810 personer över 70 år som har giltigt körkort, och räknar man enbart de över 80 år är det 1 212 stycken. En av dom är Sonja Persson, 84 år. Hon är beroende av bilen för att kunna ta sig mellan sitt hem i Visby och sommarstugan i Ljugarn.

– Bussförbindelserna är så dåliga på ön så jag skulle inte klara mig utan bilen, säger hon.

Men hon är orolig över hur länge hon kommer att kunna köra bil.

– Jag undviker att köra på kvällen i regn, men annars känner jag mig inte alls otrygg i bilen. Än så länge känner jag mig klar i knoppen, men man vet ju aldrig vad man kan råka ut för. Jag kör så länge jag känner mig säker.

Hon tycker att det borde vara obligatoriskt med kontinuerliga synkontroller av personer med körkort.

– Det skulle faktiskt behövas obligatoriska kontroller hos läkaren då och då, speciellt av synen. Den är så viktig när man kör. Man blir ju äldre och då måste man acceptera att alla funktioner blir sämre.

I dag har Sonja Persson inga planer på att sluta köra – så länge hon känner att hon klarar av körningen.

– Kanske är det svårt att bedöma själv, så jag har sagt åt min familj att de får säga till på skarpen när de anser att jag inte kör bra längre. Tills dess, eller tills jag själv reagerar, så kör jag.