Det är femte året i rad som Orionskolan och förskolan Riddarsporren arrangerar "Nära mat-veckan", där de under en vecka lagar skolmaten enbart på råvaror från Gotland.

– Vi vill lyfta fram hur enormt mycket produkter som finns på Gotland, men det är också en reaktion mot slit- och släng vanorna. Vi är så vana att få allt när vi vill, säger Sanna Hjortenskog, måltidspedagog på Orionskolan.

Ett mål med initiativet är att eleverna ska inspirera sina föräldrar till att handla mer lokalproducerat, vilket Sanna Hjortenskog berättar att hon vet att eleverna gör. "Nära mat-veckan" är inte bara till för att inspirera eleverna, utan är även en rolig utmaning för personalen.

Artikelbild

| Tillagning. Katarina Lindahl skär upp pumpan Uchikikurri till soppan.

– Det är roligare att laga mat när jag vet att den kommer från Gotland och när jag har haft kontakt med odlaren. Annars blir det så anonymt, speciellt om maten kommer från andra sidan jordklotet, säger Sanna Hjortenskog.

Som avslutning på veckan serverades en pumpasoppa med dinkelbröd, smör och diverse pålägg så som . Även övriga skolåret brukar Orionskolan normalt servera ekologisk och närproducerad mat, trots det tycker en del elever att maten är extra god under "Nära mat-veckan".

– Maten smakar annorlunda, den smakar gotländsk, säger Frans Fagerberg.

Flera av eleverna berättar att de inte är helt ovana med tänket då deras föräldrar tänker på att köpa lokalproducerade varor.

Artikelbild

| Nära. Måltidspedagogen Sanna Hjortenskog tycker att det är roligare att laga mat när hon vet att råvarorna är från Gotland.

– Vi har ett eget växthus hemma så grönsaker köper vi aldrig i affär. Det vi köper i butik är alltid från Sverige, berättar Gunnar Björk.

För att lyckas ha en meny med bara närproducerat gäller det att tänka till lite extra.

Artikelbild

| Lunch. Fr. v. eleverna Sandra von Corswant, Rosali Solenstierna, läraren Karl Svantesson, och eleverna Saga Asklöf, Joel Seger, Gunnar Björk och Tim Klattstölen.

– Det är inte svårt men man får tänka mer utifrån säsong förstås I år är det till exempel dåligt med honung och äpplen medan det finns mycket svamp och päron, säger Sanna Hjortenskog.

För de som själva blir sugna på att prova på mer närproducerad mat hemma har Sanna Hjortenskog några tips:

Artikelbild

| Populärt. Eleven Frans Fagerberg tycker att skolmaten smakar extra gott den här veckan.

– Se till att alltid ha lite kontanter i bilen som du kan använda om du kör förbi någon gårdsbutik. Fråga efter lokalproducerat i affären, de behöver veta att det efterfrågas. Sedan kan man odla grönsaker själv hemma, och fråga grannen om man får plocka äpplen från deras träd.