Den gotländske mannen dömdes i både tingsrätten och hovrätten för sexuellt ofredande av två unga flickor. Påföljden blev 50 timmar samhällstjänst, och han fick dessutom betala över 20 000 kronor i böter.

Mannen hade då uppdrag inom kyrkan som han blev av med. Men inför kyrkovalet i september dök hans namn upp på en lista över kandidater till kyrkofullmäktige på Gotland.

Det ledde, enligt en källa, till diskussion inom kyrkan om det var lämpligt att mannen kandiderade.

Förra veckan blev det klart att mannen kryssats in – och det var den grupp som han nu ska representera som frågat om han ville kandidera.

En av de personer som arbetat med kandidatlistan förklarar varför man kontaktade mannen:

– Vi tycker i bland att besluten som tas i kyrkofullmäktige inte alltid är de rätta. Det har ofta varit några få som uttalat sig i alla frågor och att de andra i kyrkofullmäktige inte säger vad de tycker. Det vill vi motverka och vi vill att fler verkligen engagerar sig. Då har vi hört av oss till dem som vi tror stöttar den tanken, alla nomineringsgrupper får ragga sina kandidater.

Personen tycker inte att domen diskvalificerar mannen för nya uppdrag inom kyrkan.

–  Han är dömd och har avtjänat sitt straff, då kan vi inte fortsätta döma honom. Vi accepterar förstås inte något sådant beteende, skulle något sådant ske igen är han inte välkommen hos oss. De som sonat sitt brott ska få nya chanser, även om jag förstår problematiken när du ställer frågan.

Förstår du att det blivit diskussion kring hans plats i kyrkofullmäktige?

– Jag förstår absolut att det blir en diskussion, men jag kan inte döma honom. En del av mig skulle vilja säga att jag inte skulle vilja se honom mer, men jag kan inte rättfärdiga ett beslut att inte låta honom kandidera. Nu stod namnet där och då tyckte jag att man skulle rösta om man vill ha med honom eller inte, säger personen.

Både Inger Harlevi och Lilian Edwards är förtroendevalda inom kyrkan. De är tveksamma till att den gotländske mannen nu är aktiv som förtroendevald inom kyrkan.

– Å ena sidan ska man kunna gå vidare i livet om man tagit sitt straff. Å andra sidan anser jag att Svenska kyrkan på alla sätt ska ha en nolltolerans gällande sexualbrott. Det har varit så många diskussioner i kyrkan och det är viktigt att visa sin ståndpunkt, jag själv har svårt att se att han är med, säger Inger Harlevi.

Lilian Edwards fyller i:

– Jag tycker det är tveksamt att han är med och kan säkert uppfattas väldigt ledsamt för många. Ett sådant här uppdrag handlar om förtroende och jag vet inte om man har förtroende för någon som blivit dömd för de här brotten som personen har blivit, säger hon.

Helagotland.se har utan framgång sökt den dömde mannen för en kommentar.