– Jag har handlat mycket, och vi förbereder hela dagen med att göra deg och sås, säger Hassan Ghassani som tillsammans med Zahra Dehaini driver Gute pizzeria på Follingboväg i Visby.

Förrådet är fullpackat med mjöl, ost och andra varor inför ruschen som väntas på nyårsdagen. En vanlig helgdag säljer de runt 200 pizzor – på nyårsdagen räknar Hassan Ghassani med att det går åt mer än det dubbla.

– 500 pizzor säljer vi då. Det är både kul och jobbigt, säger han.

Artikelbild

| Hassan Ghassani och Zahra Dehaini har storhandlat inför den stora pizzadagen.

Även personalstyrkan kommer att utökas.

– Vi blir fyra fler än vanligt, en kommer att stå vid kassan hela tiden och en person kommer bara att svara i telefon, säger han.

Hassan Ghassani har jobbat som pizzabagare i 30 år och nyårsdagen är alltid hektisk.

– Pizza har alltid varit lika populärt på den stora pizzadagen, säger han.

Artikelbild

| Mahmud Abdulrahim bakar pizzor på Lilla Elefanten i Visby.

Inne på restaurangen Lilla Elefanten står Olga Vdovenko och viker pizzakartonger. Även övriga personalen förbereder inför nyårsdagen.

– Degbollarna ska rullas. 700 degbollar ska finnas och vi behöver ost till förbannelse, säger Love Klintberg som driver restaurangen.

Artikelbild

| Love Klintberg ägare av restaurangen Lilla elefanten.

Dessutom ska det hackas grönsaker och göras sex stycken 15-litershinkar med tomatsås.

– Det är samma sak varje år, man får vara beredd på stora beställningar och hålla personalen pigg, säger Love Klintberg.

Artikelbild

| Hassan Ghassani och Zahra Dehaini på Gute Pizzeria.

Som pizzabagare gäller det nämligen att vara just pigg på nyårsdagen.

– Personalen får inte utegångsförbud på nyårsafton men att vara trött och bakis dagen efter är inget jag rekommenderar. För oss är nyårsdagen en jättebra start på året, säger han.