Sedan i höstas har antalet djur som anmäls för slakt ökat. Det beror på den torra sommaren som gjort att flera uppfödare fått brist på foder och vill slakta ut som följd.

– Det är fortfarande en bekymmersam situation och vi vet att det är problem ute på gårdarna. Vissa lider mer av det än andra, säger Fredrik Sundblad, platschef på Gotlands slagteri.

LÄS MER: "Djurägare ringer hit och gråter"

Artikelbild

| Ordförande. Anna Törnfelt, LRF Gotland.

Men foderbristen ska inte behöva leda till att djur svälter, menar han.

– Om någon har stora problem så får de kontakta oss, säger Fredrik Sundblad.

Också när det gäller gris är det kö till slakteriet, även om den inte är lika lång som för nöt.

– Vi räknar med att få bort kön på gris inom några veckor.

I dagsläget finns det inga lediga slakttider att boka för nöt förrän sista veckan i augusti.

– Vi har fortfarande lång slaktkö men vi jobbar på att försöka minska den, säger Fredrik Sundblad.

Anna Törnfelt är ordförande för LRF Gotland. Hon berättar att de nu försöker hålla extra koll på vilka medlemmar som lider av foderbrist.

– Det är inte många som säljer sitt foder. Man måste ha en buffert så att man själv inte står utan. Men folk försöker hjälpas åt och se vad man kan avvara. Många är bussiga och tar inte ut hutlösa priser. Man vet att nästa gång kanske det är man själv som behöver hjälp, säger hon.

Men det är inte bara foderbristen som skapat de långa köerna till slakteriet. Ett ökat antal slaktdjur på ön är en annan faktor. Då mjölkpriset var bottenlågt valde vissa mjölkleverantörer att spara på sina tjurkalvar och födde upp dem till slakt. Samtidigt har man fortsatt att köpa in kalvar från fastlandet.

Gotlands slagteri försöker minska slaktkön men för att kunna göra det måste det finnas avsättning för köttet.

– Även om slakteriet slaktar mer så måste köttet tas emot, säger Anna Törnfelt.

Ansvaret ligger inte bara på handeln som köper in importerat kött utan det faller även på konsumenterna.

– Köp så mycket svenskt kött som möjligt och bojkotta importerat kött, uppmanar hon.

Även många av öns hästägare letar desperat efter hö.

– Många hästtjejer står utan kontaktnät, de vet inte var de ska köpa foder när den vanliga leverantören inte kan sälja, säger Anna Törnfelt.

Hon tycker att hästägarna behöver bli bättre på att planera och att vara ute i god tid.

– Det gäller att boka upp foder redan efter skörden i september så att man inte står utan i januari. Större stall har ofta bättre koll på hur mycket hö som går åt, enskilda hästägare har inte det. Det är inte roligt att stå där utan mat till sina djur. Jag tycker synd om dem, säger Anna Törnfelt.