Det var vid åttatiden under torsdagskvällen som den 80-årige mannen ringde själv till polisen och berättade att han var vilse. Kort efteråt dog hans mobiltelefon, och ett sökarbete inleddes snabbt.

LÄS MER: Försvunnen man hittad av hemvärnet

Vid niotiden på morgonen hittades mannen vid en väg av hemvärnet, trött men oskadd. Polisen Anders Ljungqvist, räddningsledare för insatsen, har varit på plats sedan 01:30 i natt och är nöjd med sökarbetet.

– Det har gått jättebra, vi har haft en fantastisk uppslutning av Missing People och militären, säger han till Helagotland.ses reporter David Skoog på plats.

– Mannen hade hört helikoptern och försökt röra sig mot öppna ytor. Han hade kommit till en väg och då hade hemvärnet kommit med bil och plockat upp honom.

Den 80-årige mannen var borta i över 13 timmar, och Anders Ljungqvist berättar att det var av största vikt att hitta honom så snabbt som möjligt.

– Det man har att brottas med i sådana här lägen är tiden. Det har varit ungefär 11-13 grader i natt och kroppen kyls lätt ned, det behöver inte vara mitt i vintern för att någon ska frysa ihjäl.

Under natten har sökarbetet blivit allt större. Sjöräddningens helikopter i Ronneby kopplades in, liksom hemvärnet och ATV. Utöver detta startade Missing People en skallgång efter mannen på morgonen, och fick hjälp av lokala orienterare med att ta fram dagsfärska kartor på området som mannen försvunnit i.

– Vi har haft mycket nytt folk i insatsen. Bara ungefär tio personer av alla som var engagerade var rutinerade, resten var nya människor och folk från lokalbefolkningen här i Ljugarn, säger Agneta Holm, en av de frivilliga från Missing People Gotland.

Mannens anhöriga deltog även i sökandet och tog emot honom när han hittades under morgonen.

LÄS MER: Stor insats med skallgång efter försvunnen