Liberalernas partiledare besökte på onsdagen Gotland, sina gotländska partikollegor och mottagningsenheten Lotsen, där nyanlända barn och ungdomar lotsas in i det gotländska samhället.

Lotsen är en nystartad verksamhet och ett samarbete mellan Migrationsverket och Region Gotland. För tillfället finns 18 elever mellan 8 och 19 år inskrivna, varav 8 är kvotflyktingar.

– Kvotflyktingarna är mellan 8 och 16 år, från Syrien, och har aldrig gått i skolan tidigare, berättar Jenny Lennhammar som är chef för regionens integrationsenhet.

Artikelbild

| Skoldirektör Anders Jolby var med under Jan Björklunds studeibesök på Lotsen i Visby.

Det är en förväntansfull skolklass som tar emot partiledaren och de svarar gärna på hans frågor om hur länge de varit i Sverige, om de har gått i skolan i sina hemländer och vilka länder de kommer ifrån.

– Är svenska ett svårt språk att lära sig? frågar Jan Björklund.

– Nej, säger flera elever i kör.

Jan Björklund hälsar på var och en av eleverna, tar i hand och frågar vad de heter. Besöket avslutas med en gruppbild med alla eleverna och deras gäster.

Artikelbild

| TOLKHJÄLP. Jan Björklund tittar närmare på undervisningsmaterialet i svenska.

– Det här är rätt tänkt, att när barn och ungdomar kommer till Sverige börjar man med att kolla hur mycket de kan och om de gått i skolan innan de går ut i svensk skola. Precis som vi hörde här finns de tonåringar som aldrig gått i skolan och andra som gått i skolan i sitt hemland och redan kan exempelvis matte och naturvetenskap. Så det är en väldig skillnad på ungdomar i samma ålder, säger Jan Björklund.

På Lotsen stannar eleverna i allt från några dagar till max två månader innan de får börja i en vanlig skolklass. De får en introduktion till det svenska språket och det gotländska samhället.

Artikelbild

| LYSSNAR. Jan Björklund och Johan Thomasson presenterar sig för eleverna.

– Integrationen av våra nyanlända är den största utmaningen vi står inför under kommande år, säger Jan Björklund.