Från och med i dag ändras trafikförordningen och det blir förbjudet att använda mobil och annan kommunikationsutrustning i handen när man kör bil. Anna Rönnle, verksamhetsansvarig på NTF på Gotland, har väntat länge på ett förbud, även om hon tycker att det är fullkomligt självklart att inte surfa eller knappa på en mobiltelefon medan man kör bil.
– Det är tråkigt att vi måste lagstifta bort något som alla vettiga människor borde fatta ändå, säger hon.
När NTF är ute och kontrollerar trafiken på öns vägar är det många bilister som har haft koncentrationen på mobilen.
– Framför allt unga tjejer med barn i bilen sitter med mobilen i handen. Det tycker jag är fruktansvärt, när barnen är det man älskar mest i livet, säger Anna Rönnle.
Själv har hon sett bilister som styrt med armbågarna medan de skickat sms i sina mobiler.
Genom sitt jobb får hon ofta vittnesmål från andra trafikanter om tillbud på grund av mobilsurfande och förare som pratat i telefonen.
– Folk är på väg ut utanför vägbanan, helt koncentrerade på sina mobiltelefoner, säger Anna Rönnle och berättar om en cyklist som flera gånger fått kasta sig i diket för att inte bli träffad av ouppmärksamma bilförare.
Anna Rönnles tips är att tala in ett meddelande i sin mobil: ”Jag kör bil men jag kan ringa upp senare”, och helst inte prata i mobilen ens med lurar när man kör. Hennes egen mobil kopplar automatiskt upp sig mot bilens högtalare.
– Det är fortfarande farligt att prata. Men jag behöver inte hålla i någonting, jag kan svara och be att få ringa upp sen, säger hon.
För polisen innebär den skärpta lagstiftningen att deras arbete blir lättare. Tidigare har de varit tvungna att bevisa att mobiltelefonanvändandet ”inverkat menligt” på bilkörningen. Nu är det totalförbud.
– Det räcker att vi ser att en förare håller en mobiltelefon i handen, säger Jill Gahne, yttre befäl hos polisen på Gotland.
Hon berättar om tips polisen fått om misstänkt rattfylla, som när de fått stopp på föraren visat sig bero på mobiltelefonanvändande.
– Det här är ett sätt att få folk att förstå hur farligt det är att använda mobiltelefon i bilen, säger Jill Gahne.
Även som bilist är hon glad åt att förhoppningsvis slippa möta rattsurfande trafikanter.
– Om du tittar ner på en telefon i tre sekunder när du kör på en 70-väg hinner du långt och det hinner hända jättemycket, säger hon.
I dag kommer polisen på Gotland inte att ha några riktade kampanjer mot rattsurfning, däremot kommer de bilister som bryter mot lagen att stoppas inom det ordinarie trafikövervakningsarbetet.
– Vi kommer att börja rapportera och de lämnas till åklagare, innan det finns rättspraxis och vägledande domar, säger Jill Gahne.