Nils fann Palmes gravsten på Fårö

Foto: Mats Andersson / TT

Gotland2016-02-19 12:30

Olof Palmes gravsten är hämtad från Fårö. Stenhuggare Nils Nilsson valde ut den tillsammans med änkan Lisbet.

28 februari är det 30 år sedan Olof Palme skjöts till döds på Sveavägen i Stockholm.

Han ligger begraven på Adolf Fredriks kyrkogård, bara en kort promenad från mordplatsen.

Den gravvård som är rest vid graven, och som beskådats av all världens statsmän genom åren, är en natursten i granit hämtad från Palmes sommarparadis Fårö.

Samtalet och förfrågan när stenen skulle fram gick till Nils Nilsson, sedan knappt 30 år boende vid Lauters. Ungefär:

– Statsministern ska begravas, har du någon sten?

Nämligen: 1921 startade Nilssons familj Nilssons stenhuggeri i Västervik, som i slutet av 80-talet var landets största med 150 anställda.

Men Nisse själv slog sig in på en delvis annan bana då han fick tjänst på Fonus i Stockholm där han blev chef för gravvårdssektorn.

Därav gick budet till honom efter statsministerns död.

I dag är Nils Nilsson 92 år, kroppen är skraltig men minnet är skarpt:

– Det var naturligtvis ett enormt förtroende. Jag besökte Lisbet i bostaden och när vi pratat ett tag föreslog jag natursten från Fårö. Det var hon med på.

Familjen Palme hade sedan sent 50-tal tillbringat varje sommar på Fårö. Här fann Olof och Lisbet några veckors semester-ro, här såg de sina söner växa upp, här tillät de svårimponerade ortsborna familjen vara i fred.

Så Nils gav sig ut för att leta. Han var gift med en gotländska, Olga från Rute, och de sökte vid tiden efter hus på just Fårö.

– Jag och hustrun for runt en vecka i april, sen presenterade jag några förslag för Lisbet. Vi hade aldrig setts förr, men under arbetets gång träffades vi ett tiotal gånger.

Det flyttblock av granit familjen Palme till slut valde låg en bit ut i havet.

Enligt geologer hade det sannolikt förts till Gotland från Baltikum under istiden. Ett sätt att knyta samman historien, då Olofs rötter till dels finns på andra sidan Östersjön.

Flyttblocket, som väger sina modiga ton, flyttades sedan av en transportfirma under största sekretess från Fårö till Fonus stenhuggeri i Södertälje. Där tvättades den sedan och graverades.

På framsidan syns Olof Palmes namnteckning, på baksidan lyder inskriptionen: Olof Palme partiordförande ­– statsminister Sveriges socialdemokratiska arbetarparti reste stenen.

I all hemlighet restes gravvården på Adolf Fredriks kyrkogård på Sveavägen i Stockholm natten till onsdagen den 22 oktober 1986. Nära såväl mordplatsen som Socialdemokraternas partihögkvarter på ”86:an”, Sveavägen 86.

Pådraget var enormt, 30-40 poliser på plats om det händelsevis skulle bli någon form av bråk.

Tidigt på morgonen hölls en minnesstund där bland andra familjen Palme och stasminister Ingvar Carlsson deltog.

Förutom flyttblocket från Fårö består gravplatsen av en skifferhäll från Offerdal i Jämtland.

Där finns också körsbärsträd som när det blommar om våren ska påminna om Hiroshima.

Allt sammans är designat av Nils Nilsson i samråd med familjen Palme.

Sett i efterhand är Nils Nilsson stolt över att ha blivit tillfrågad, även om han genom sitt yrke och kunnande varit inblandad i flera prominenta personers gravvårdar.

– Jo, säger han. Det är väldigt många som sett den, men inte många som känner stenens historia. Och det var verkligen ett stort förtroende att få göra det tillsammans med Lisbet Palme, säger han.

Han hittade ett hus vid Lauters till slut, Nils Nilsson. Det är än i dag hans hem i världen.

Och även om han under sina allra flesta yrkesår inte handgripligen jobbade med stenmaterialet, så känner han yrket från grunden.

Det är där han har sin själ.

– Jag har alltid kallat mig stenhuggare, säger han. För det är vad jag är.

Magnus Ihreskog

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om