Med van hand lägger Viktor omkull den stora baggen som först protesterar. Men efter bara dryga minuten ligger all ullen smidigt på golvet.

– Ska man hålla på varje dag måste man tycka att det här är roligt, men de påstår att det är ett av de hårdaste jobb som finns, säger Viktor Larsson och rätar på ryggen.

Hans egna 64 lamm är snabbt klippta. Sedan fortsätter Viktor med andra lammbönders över hela ön. Han jobbar heltid som bokningsansvarig i ett nav, bestående av två andra klippare.

Artikelbild

| Mästare. För Viktor är det en baggis att klippa en bagge, på lite drygt en minut hamnar all ull på golvet.

– Det är Simon Ronström från Atlingbo och Sackarias Lindh från Alskog. Folk ringer mig så bokar jag jobb så att det finns åt oss alla tre, säger han.

Viktor trivs med att träffa andra lammbönder och åka runt i bil tillsammans med sin vallhund Ice. De båda delar fullständigt passionen för lamm.

– Jag tycker att det är himla behagliga djur att arbeta med, säger Viktor Larsson.

För tre år sedan blev han årets nybörjare i SM i fårklippning. Sedan har formkurvan gått helt åt rätt håll. En tredjeplats, en andraplats och så tidigare i höstas, äntligen överst på prispallen.

Artikelbild

| Enbjänne. Viktors föräldrar bor i stora huset och han och sambon Linnea i flygeln. Men snart hoppas de ta över farmor och farfars gård en bit bort.

– Det hade jag drömt om i 15 år. Det var helt otroligt, säger han om känslan att få den efterlängtade guldmedaljen om halsen.

Den närmaste planen är att Viktor tillsammans med sin sambo Linnea ska ta över farmor och farfars gård ett par kilometer längre bort i Hogrän. Han tror på en framtid för öns lantbruk och är villig att satsa.

Artikelbild

| Van. Viktor har flera SM-medaljer, den senaste i guld.

– Jag vill bygga ut till 200 tackor de närmaste två åren, säger Viktor Larsson och berättar att tanken är att de ska lamma för leverans till slakteriet lagom till påsk, då priset är som bäst.

Han tror att det finns utrymme även för andra att satsa, eftersom efterfrågan på gotländskt lamm är stor.

Artikelbild

| Lammunge. Viktors tanke är att ha lammungarna färdiga till påsktid.

– Det är nog inga problem med rätt så många tusen lamm till, säger han.

På frågan om han trivs med livet kommer svaret blixtsnabbt.

Artikelbild

| Familjen. Sambon Linnea och hundarna Ice och Mac är Viktors egen familj.

– Annars hade jag inte hållit på! Jag brinner för lammproduktionen och det är lyx, säger han om kombinationen av egna djur och att genom klippningen få möjlighet att träffa andra lammbönder och snappa upp kluriga idéer och lösningar.

Under torsdagen utses Viktor Larsson till Årets unga lantbrukare på Gotland, i samband med Hushållningssällskapets årsmöte. Sedan laddar han för nästa års SM, som hålls på Lövsta under skördefestivalen.

– Nu är det på hemmaplan och jag får inte göra bort mig, säger han.