I en röd trälada i Källunge, längs vägen mellan Visby och Slite, har inomhusfasciliteterna vuxit fram på nolltid. I augusti föddes idén, i september togs de första handtagen på ladans övervåning och i tidig december genomfördes den första träningsmatchen.

Johan Lundin, med kubbtatuering på ena vaden, är ambassadör med ett genuint intresse för sporten, vars motto är ”Kubb förenar människor och skapar fred på jorden”:

– Det var på SM i Nybro, där de har tre, fyra inomhusplaner, vi började snacka om att kanske bygga något på Gotland, och när vi kom hem drog Tom och Johannes igång direkt.

Artikelbild

| ÅTTA METER. Det är en fullskalig plan som byggts, åtta gånger fem meter. Med lite tur kommer de att få in ytterligare en kubbplan i ladan.

Tom Dahlström och Johannes Nygren fick tillgång till den lada som fanns i Johannes familj, rensade ut gammalt bråte och började bygga.

Lastpallar till staket, konstgräs som tidigare använts för fotboll på Rävhagen...och vips; en inomhusplan, åtta gånger fem meter, vilken möjliggör vinterträning för Gotlands satsande lag.

För det finns några stycken som tränar året om, 20, kanske. Vid VM i kubb kommer folk från när och fjärran, vanligtvis närmare 200 sexmannalag, men även andra tider på året är kubb en tävlingssport för många.

Den här dagen är tre sjättedelar av laget Blue/orange på plats för träning. Fredrik Wallin, Per Norman och Simon Pettersson var alla med och tog hem VM-titeln i Rone 2017.

Artikelbild

| SEPTEMBER. Under kvällar och helger har arenan vuxit fram, så här såg det ut när arbetet började den 17 september, i början av december genomfördes första träningsmatchen.

De strålar över denna nyvunna möjlighet:

– Nu går det att hålla igång vinterträningen, säger Fredrik Wallin. Vi brukar åka till Belgien i maj och tävla, nu kan vi dessutom ha lite träning bakom oss.

En gång i tiden gick det rykten om att tolvfaldiga världsmästarna Team Ekeby vässade formen med just vinterträning på konstgräs.

– Då var det en myt, men nu är det plötsligt möjligt, säger Johan Lundin.

Underlaget skiljer sig mot det gröna utomhusgräset, här är det hårdare och studsigare, svårare att få fast de kubbar som kastas över mittlinjen.

Kubb är, säger Johan Lundin som arrangerar de flesta tävlingarna på Gotland, en växande sport både här och ”där”; alltså fastlandet och än mer länder som Tyskland och Belgien.

Och sedan han i augusti medverkade i SVT-sportens reportageserie ”Sverigeresan” har intresset ökat ytterligare. Till sommaren blir det exempelvis kubbplaner och turneringsspel vid Broa på Fårö.

Även i Källunge kan det bli en utökning, en plan är egentligen för lite.

– Vi har snackat om det, jag tror vi får plats med en till här inne, säger Tom Dahlström. Fast det får bli till nästa vinter i så fall.

På lördag avgörs alltså den första kubbturneringen någonsin inomhus på Gotland, åtta lag i gruppspel och så småningom final.

En ny era är kommen för kungen där i mitten.