Statsminister Stefan Löfven (S) sa i en intervju med TT i går att det inte finns något omedelbart förestående hot mot Sverige, men att Sverige ska stärka sin militära förmåga. Vad gäller uthyrningen av Slite hamn, till det ryska projektet att bygga ytterligare en gasledning, Nord Stream 2, säger han att regeringen har tagit till sig ÖB:s farhågor.

– Det är klart att det svenska säkerhetspolitiska intresset är en faktor som vi kommer att gå igenom och analysera. Men jag har inget besked att ge i det här skedet.

Det finns flera aspekter i den här frågan, men alla handlar om oro för vad Ryssland har för planer med sin närvaro. Bland annat Rysslands illegala annektering av Krim, och militära aktioner i Ukraina samt bombningarna i Syrien.

I teveprogrammet Agenda som sändes i söndag konstaterade Sveriges överbefälhavare Micael Bydén, att Ryssland är beredd att använda militära maktmedel för att nå sina mål och att landet nu visar upp sin kapacitet.

LÄS MER: ÖB kritisk till att hyra ut Slite hamn

Ändå fortsätter Gotland att skriva avtal med det ryska bolaget. Simon Härenstam (M) är starkt kritisk till det och är övertygad om att det är pengarna som gör majoriteten fartblind.

– Det är för pengarna som majoriteten sätter på sig skygglapparna, för att kunna ta emot 50 miljoner kronor. Det här är en för viktig fråga för att det ska påverka hur vi styr på Gotland, säger Simon Härenstam (M).

LÄS OCKSÅ: Tisdagens ledare av Mats Linder (GA) "Regering och region bör lyssna på ÖB"

Simon Härenstam berättar att Moderaternas ställningstagande, både riks och lokalt, är att säga nej till att hyra ut Slite hamn till det ryska gasbolaget.

I en intervju med Helagotland.se i går uttryckte regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S), att det vore diskriminering att säga nej till den här affären "bara för att det är ryskägt".

– Han gör det enkelt för sig. Det är oansvarigt och naivt. Det är inte vilket företag som helst, vilket han envisas med att säga, säger Simon Härenstam.

LÄS MER: "Inte vårt ansvar att bedöma säkerhetsaspekten"

I sak håller han med Björn Jansson om att det här är en nationell bedömning, men tycker att lokala politikerna för den skull inte kan ställa sig passiva i frågan.

– Det är den maktfaktor vi har i kommunen, att kunna säga nej till att hyra ut, säger Simon Härenstam som hoppas att Björn Jansson ska ändra sig i frågan innan fullmäktige har sammanträde.

– Han har tid på sig att tänka om.

Moderaterna får medhåll av Liberalerna som också är emot att hyra ut hamnen. Johan Thomasson (L) tycker att Socialdemokraterna har varit flacka i ärendet.

– Här tycker jag att Björn Jansson borde att väckt frågan uppåt i organisationen och krävt svar från regeringen och försvarsministern, och få en tydlig markering om hur vi ska gå vidare med detta, säger Johan Thomasson.

Liberalerna arbetar för en återmilitarisering på Gotland och anser att den tydliga markering som ÖB har visat, borde räcka för Björn Jansson att dra öronen åt sig. Johan Thomasson vill inte spekulera i om det handlar om att svenska Försvarsmakten ser Slite som en plats de själva har nytta av eller om det handlar om oro för att Rysslands militär får en öppen passage till Sverige. Oavsett vad tycker han att ÖB har markerat tydligt och att den politiska majoriteten på Gotland spelar ett högt spel.

– Vi kan inte å ena sidan be staten om hjälp att öka säkerheten på Gotland med försvarsetablering och sedan å andra sidan lämna ut kontrollen av Slite hamn till främmande makt, säger Johan Thomasson.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.