Jonas Colting är triathlet, författare, föreläsare och hälsoinspiratör. Han har bland annat simmat mellan Stockholm och Göteborg för att samla in pengar till Wateraid 2014 och 2016 simmade han runt ön Phuket i Thailand för att sätta fokus på föroreningarna i världshaven och vikten av simkunnighet bland hela jordens befolkning.

Nu har Jonas Colting ett nytt projekt på gång. I sommar ska han simma Gotland runt, en simtur på ungefär 32-34 mil, lite beroende på hur nära kusten man simmar. Hela syftet med projektet är att uppmärksamma och driva debatt kring frågorna folkhälsa, simkunnighet och integration.

– Men det är naturligtvis också ett stort simäventyr, ingen har simmat runt Gotland förut, säger Jonas Colting.

Artikelbild

| VILL PÅVERKA. Jonas Colting har även tidigare simmat långa distanser för att påverka politiken.

Preliminärt startdatum är den 16 juni och hela simningen beräknas ta cirka tre veckor. De olika etapperna kommer att kunna följas på nätet, via sajten colting.se och i sociala medier. Simningen ska avslutas under Almedalsveckan.

– Det är väldigt riktat mot Almedalsveckan, vi använder simningen som en plattform för att rikta ett ökat fokus på simkunnighet och sätta press på politikerna att satsa mer på simhallar. Över 40 kommuner i Sverige saknar simhallar som är öppna för allmänheten. Det här kan bara lösas politiskt, säger Jonas Colting.

Jonas Colting påpekar att antalet drunkningsolyckor i Sverige ökar för första gången och att väldigt många svenskar inte kan simma, framförallt bland nyanlända.

– Vi ser att många svenskar, inte bara nyanlända, inte kan simma. Jag tror också att många överskattar sina simkunskaper och att många vuxna aldrig besöker en simhall därför att det är så ont om simhallar som är öppna för allmänheten.

Artikelbild

| Jonas Colting.

Jonas Colting planerar också att utmana politikerna i simning under Almedalsveckan.

– Vem kan simma 200 meter i öppet vatten? Kan Annie Lööf eller Jonas Sjöstedt det?

Just simning är en mycket bred och viktig motionsform.

– Simning är den enda motionsform som faktiskt alla kan träna, från elitidrottare till äldre och funktionshindrade, säger Jonas Colting.