Många väljer campinglivet i sommar och att äga en husbil är mer populärt än någonsin. Färsk statistik från Husvagnsbranchens riksförbund visar att antalet registrerade husbilar fortsätter att öka. Hittills i år har 3 869 husbilar registrerats, vilket är en ökning med drygt 16 procent jämfört med 2016.

Allt fler campare väljer dessutom att ta husbilen och campinglivet över till Gotland.

Under första halvåret 2017 har antalet incheckade husbilar på Destination Gotland ökat med sju procent jämfört med samma period förra året. Under maj till ­september 2016 checkade 13 000 husbilar in på Destination Gotlands färjor och liknade siffror väntas i år säger Marcus Kattilavaara, trafikplanerare på Destination Gotland:

Artikelbild

| Magnus Olsson ser en stor möjlighet för Gotland att satsa på husbilsturismen.

– Eftersom siffrorna har ökat med sju procent det första halvåret så tyder det definitivt på en ökning för hela året jämfört med förra. Jag kan dock inte säga att det är en ökning för husbilar på ön eftersom Gotlandsbåten körde husbilar i alla fall delar av förra året. Men att det är en ökning hos oss är lätt att se.

Magnus Olsson, verksamhetschef på Visby Centrum, har också lagt märke till ökningen av husbilsturisterna och har mot regionen drivit frågan om en ställplats närmare stadskärnan, ett förslag som han hoppas går igenom till nästa år:

– Förslaget har beslutats i tekniska nämnden, men sedan har det blivit fördröjt. Förhoppningsvis kommer det i gång ordentligt till nästa säsong för resultatet av att få hit fler husbilscampare hade gynnat hela Gotland och året runt-företagarna otroligt mycket, säger han och fortsätter:

– Många av turisterna kommer sent på nätterna med färjan eftersom det är då det finns plats på bildäck och då är det skönt att ha ett ställe i Visby där man kan stå tilll nästa dag.

Magnus Olsson menar att många vill se sig om i Visby under den första och sista dagen och då måste det finnas en ordentlig ställplats.

– Det här är en chans att förlänga säsongen eftersom husbilsägare reser större delar av året än övriga turister. Gotland måste satsa mer på husbilsturism, så enkelt är det, säger han.

Två av många som har hittat till ön med husbil är Annelie Bengtsson och Peter Knudsen från Köping. De är vana husbilscampare och har tidigare varit runt i Sverige, Tyskland och Danmark. När GT träffar dem står de på Park and stay vid Gutebacken i Visby men önskar att det skulle finnas ett mer centralt alternativ där de kan övernatta längre.

– Peter hade hört att det var omöjligt att åka med husbil till Gotland eftersom det inte fanns några platser att stå på. Men så tipsade några kompisar oss om att det var helt fantastiskt att fricampa här. Nu har vi varit på ön sedan i lördags och tycker det är helt underbart. Men i Visby saknar vi en bra plats att stå på. Här på Park and stay får vi bara stå ett dygn och vi hinner inte se Visby på den korta tiden, säger Annelie Bengtsson.

Vad skulle behövas för att Gotland skulle bli mer husbilsvänligt?

– Vi tycker att det är jättetråkigt att det inte finns en ställplats där vi kan stå längre mer centralt. Det hade nog gynnat Visby och ett plus hade varit om det gick att köpa till el, fanns sopsortering och att det var en vacker plats. Annars tycker jag det är underbart att campa här i den helt fantastiska naturen, säger Annelie Bengtsson.