På fredagen meddelade Socialdemokraterna på Gotland att valberedningen tagit fram ett förslag till ny ordförande i socialnämnden. Hanna Westerén har lämnat ordförandeskapet för riksdagen och därför sker ett omval.

Valberedningens förslag är Maria Björkman. Hon är chef för studieförbundet ABF och kommer om hon blir vald att ta tjänstledigt på femtio procent.

Hon är smickrad och glad för att ha blivit tillfrågad.

– I det här uppdraget, när det så tydligt handlar om människor, får man verkligen använda ideologi.

Maria Björkman har inte varit partipolitiskt aktiv på flera år men har tidigare suttit i fullmäktige både på Gotland och i Norrtälje. Hon har också arbetat på regeringskansliet under en period på 90-talet.

– Vi är glada att Maria sa ja till detta uppdrag. Hon är en person med bred politisk bakgrund och ett stort samhällsengagemang, säger Sonia Landin, valberedningens ordförande.

Maria Björkman är gift med Bo Björkman, som fram till årsskiftet var ordförande för byggnadsnämnden för samma parti.

Hon sitter inte med i fullmäktige men det går enligt valberedningen att lösa på olika sätt, till exempel med särskild yttranderätt i fullmäktige.

Maria Björkman tror på en ljusare framtid för partiet och regionen efter en tids turbulens.

– Det har varit jäkligt tråkigt men ibland behövs det en ordentlig dipp för att man ska kunna hitta nya väger. Jag tror att det blir väldigt bra med MeitFohlin och Björn Jansson i ledningen, säger hon.

Beslut om valen kommer att tas vid Socialdemokraternas representantskap

den 16 februari.