Lars och Kerstin Siggelin började 1982 med fyra ungdomar placerade i sitt eget hem i Klinte.

– Storfosterfamilj hette det då. Pengarna för barnen räckte för att vi skulle kunna vara hemma på heltid, säger Lasse Siggelin.

Verksamheten växte. Efter ett år på Hassela i Klintehamn trivdes många av de unga och de valde att stanna. År 2000 omsatte verksamheten 100 miljoner kronor, med 100 anställda och 100 ungdomar. Då hade flera fastigheter i Klinte köpts in för bland annat café och butik, vilket bidrog till samhällets utveckling.

2012 valde Lasse och Kerstin att sluta, men de tjänade inga pengar när de lämnade verksamheten.

– Vi sålde inte, på den tiden ägde alla stället. Slutade man gick aktierna över till de som var kvar, säger han.

Löftet från de som tog över Hassela, menar Lasse Siggelin, var att de skulle driva verksamheten på samma grunder. Men genom att ändra bolagsbildningen kunde vinster tas ut.

– Pengar och pedagogik är två ytterligheter. Det har bara varit fokus på pengar, säger Lasse Siggelin om de senaste åren.

Trots att den verksamhet Lasse Siggelin varit med att bygga upp i och med konkursen nu är borta, är han varken bitter eller särskilt ledsen.

– Vi hade det bra då. Under de år vi jobbade passerade mellan 1100 och 1200 ungdomar. Många av dem fick ett bra liv och det räcker för mig, säger han.

Däremot sörjer han utvecklingen i samhället.

– Jag tycker synd om Klintehamn och att det inte finns verksamhet, säger Lasse Siggelin.