Vid 11.00 på måndagsförmiddagen kom beskedet, Ojnareskogen ska bli ett Natura 2000-område. Därmed innebär det sannolikt slutet för Nordkalk på Gotland. Ett 40-tal personer hade träffats för att lyssna på rapporteringen från presskonferensen. När beskedet kom svämmade känslorna över för många. De hade tagit med en billigare sorts champagne för att kunna fira efter beskedet.
– Vi firade med lite enklare sorts brusande drycker. Många som körde bil fick också alkoholfritt, säger Kristina Bohman Söderdahl, sekreterare i Föreningen bevara Ojnareskogen.
LÄS MER: Kalkindustrin besvikna efter beskedet
Hon säger att man ser det här som en sorts eger. Men att det sista ordet inte är sagt i frågan.
– Man känner att det här är ett viktigt steg framåt där vi kan stå som segrare. Men man måste vara medveten om att det här är en delseger. Vi har lärt oss att inte ta ut något i förskott, säger Kristina Bohman Söderdahl om den kommande domstolsprocessen.
LÄS OCKSÅ: Björn Jansson (S) lättad efter beslutet
Daniel Heilborn (MP) och engagerad i föreningen var en som var med och firade efter beskedet.
– Jag tycker att det var ett väldigt kreativt beslut med det här näringslivspaketet. Sedan tolkar jag det som att man låter Cementa forsätta i Slite och det är ett positivt beslut, säger Daniel Heilborn.
– Jag tycker att man gått alla till mötes. I slut ändan kan det ske en positiv utveckling på norra Gotland med de här 100 miljonerna.
Hur ska de som väntas bli av med jobbet klara sig?
– Vi har till exempel stora väntade pensionsavgångar på Cementa. Då blir det en omfördelning med arbetstillfällen. Sedan tror jag en satsning på en nationalpark kommer att göra Fårösundsregionen till ett välbesökt besöksmål, säger Daniel Heilborn.