Längs gången mellan boxarna inne i grisstallet rullar den röda städmaskinen fram. När den städar på riktigt går det inte att vara i närheten på grund av den höga ljudnivån och alla skadliga ämnen som yr upp i luften, därför har Ronnie Samuelsson satt igång maskinen utan vattnet inkopplat. Maskinen ser ut som en röd låda på hjul, med en display på. När man startar den sträcker den in sin långa arm i boxen. Väl där inne börjar munstycket längst ut på armen att röra sig. Här skulle det egentligen ha kommit ut vatten och lorten skulle spolats bort men boxarna är redan rena och står på tork, så maskinen får imitera en riktig städning.

Maskinen städar väggar och golv men kan även rengöra taket. Förinställda program får roboten att städa där det behövs. Om Ronnie Samuelsson skulle upptäcka att maskinen missar ett hörn kan han lägga till ett städprogram eller ändra det befintliga programmet så att roboten gör sitt jobb rätt.

­– Att tvätta boxarna är det sämsta arbetsmomentet som vi har. Det tar hårt på både muskler och leder. Maskinen tvättar bort det värsta men vi måste fortfarande gå efter och spola av en sista gång när maskinen är färdig, men det är det lilla. När man väl har börjat använda städmaskinen vill man inte gå tillbaka till att städa för hand, säger Ronnie Samuelsson som är grisbonde på Suderbys gård.

Artikelbild

| Tätbebott. Det är många boxar som ska städas och ofta. För att grisarna ska må bra behöver de ha det rent och en gris som mår bra ger bättre ekonomi enligt Jan Sandberg.

Gårdens första städrobot installerades redan 2002. Då låg gården i framkant när det kom till att satsa på ny städteknik. Nu är de den första gården på Gotland som har installerat den tredje generationen av roboten, som bland annat är mer lätthanterlig för de som inte talar svenska eller engelska enligt utvecklaren Jan Sandberg.

– Det har pratats mycket om robotar och många är rädda att robotarna ska ta våra jobb och ersätta människor, men så blir det inte. Robotarna klarar bara av enkla uppgifter, därför flyttar vi människor till att göra uppgifter som är för avancerade för roboten, som djurhållning i detta fall, säger Jan Sandberg som är vd på Envirologic, som har utvecklat maskinen.

Den som vill ha en egen städmaskin hemma får betala över 400 000kr för roboten. En stor investering som enligt Ronnie Samuelsson är värd var enda krona. Förutom en bra arbetsmiljö för sina anställda får grisarna en bra boendemiljö, för inte ens en gris vill bo i en svinstia.